Ze zijn klein, deze mini-eclairs, maar smaken naar meer – ideaal voor een feestje. Door de spannende combi van kokos, banaan en pindakaas krijgen ze meteen een tropisch tintje.
1 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
2 Maak eerst het soesjesdeeg. Zeef de bloem boven een kom en roer de suiker erdoor. Schenk 75 ml koud water in een kleine steelpan, voeg de boter plus een snufje zout toe. Zet de pan op middelhoog vuur en roer tot de boter smelt. Voeg het bloemsuikermengsel toe en klop er snel een glad deeg van dat loskomt van de zijkant van de pan. Laat het een paar minuten afkoelen.
3 Klop het ei beetje bij beetje door het deeg, tot het pasta-achtig wordt; zorg ervoor dat elk beetje ei goed in het deeg is opgenomen voor je het volgende beetje toevoegt. Neem een spuitzak met een mondje van 1½ cm (of gebruik een plastic zakje en knip er een punt af), schep het soesjesdeeg erin en spuit streepjes van 4 cm lang op de bakplaten – houd steeds een tussenruimte aan van 2 cm, zodat ze kunnen rijzen zonder elkaar te raken.
4 Schuif de bakplaten in de oven en bak de eclairs ongeveer 12 minuten, tot ze gerezen en goudgeel zijn. Laat de eclairs 2 minuten afkoelen op de plaat en doe ze dan over op een rooster. Laat ze volledig afkoelen.
5 Voor de vulling: verwarm de grill voor op de middelste stand en vet een bakplaat in. Pel de banaan en snijd hem diagonaal in dunne plakjes. Leg die op de bakplaat, bestrooi ze met de suiker en gril ze tot ze bubbelen en goudgeel zijn. Laat ze afkoelen.
6 Klop ondertussen de slagroom met de poedersuiker met een elektrische mixer tot zich zachte pieken vormen. Schep er voorzichtig het kokos door en doe de room dan in een spuitzak.
7 Mix in een andere kom de pindakaas, poedersuiker en melk door elkaar tot je een glad mengsel hebt. Voeg wat extra melk toe als het te dik wordt.
8 Snijd de eclairs stuk voor stuk in de lengte in. Vul ze voorzichtig met wat kokosroom en een plakje gebakken banaan. Strijk er vervolgens wat van de pindakaastopping op.
Per portie 105 kcal, 7,4 g vet (4,1 g verzadigd), 1,6 g eiwit, 7,9 g koolhydraten, 6,4 g suikers
Voor 16–18 stuks
• 30 g bloem
• 1 tl suiker
• 25 g koude boter, in stukjes, plus extra voor het invetten
• 1 ei, losgeklopt
Vulling
• 1 banaan
• 1–2 tl suiker
• 125 ml slagroom
• 2 el poedersuiker
• 4 el gedroogd kokos
Pindakaastopping
• 2 el pindakaas
• 3 el poedersuiker
• 1 el melk, plus zo nodig meer