Dit Italiaanse risotto-gerecht van Jamie’s trouwe vriend en leermeester Gennaro Contaldo is het ultieme comfort food. Serveer het met verse doperwten en een heerlijke lamsstoof. Restaurantwaardig als je het ons vraagt!
1 Bestrooi het lamsvlees met flink wat zout en peper en wrijf in het vlees. Verhit 2 eetlepels van de olijfolie op middelhoog tot hoog vuur en bak de blokjes lam 4–6 minuten, tot ze rondom goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Houd het vlees zolang apart.
2 Maak de pan goed schoon en verhit hierin de rest van de olijfolie. Bak de wortel, bleekselderij en uisnippers in 10–15 minuten zacht ‒ roer af en toe.
3 Schenk de wijn erbij en laat die voor de helft inkoken. Voeg dan het vlees toe, met de vrijgekomen vleessappen plus de bliktomaten. Vul het lege blikje twee keer met water, schenk het erbij en laat het vlees 1½ uur stoven.
4 Roer na een uur de muntblaadjes, doperwten en gedopte tuinbonen erdoor, en voeg zout en peper toe.
5 Kook voor de risotto de doperwten 2 minuten in een pan water, laat ze uitlekken en pureer de helft grof in de keukenmachine. Houd zolang apart.
6 Verhit de olijfolie in een diepe pan met dikke bodem en bak de ui glazig.
7 Voeg de rijst toe, roer 1 minuut en schenk dan de wijn erbij. Laat die verdampen en voeg dan al roerend de bouillon beetje bij beetje toe. Voeg als de rijst na 15–20 minuten al dente is de parmezaan, boter, munt plus de gepureerde en hele doperwten toe. Strooi er wat zout en peper over, en roer 30 seconden stevig door.
8 Verdeel de risotto en lamsstoof over borden en strooi de extra munt erover.
Tip Een van onze rijstfavorieten voor een perfecte, smeuïge risotto is carnarolirijst. Je kunt de rijst online kopen (bijvoorbeeld via vanillaventure.nl), in de grotere supermarkten of bij een Italiaanse delicatessenzaak.
Per portie 1073 kcal, 54,3 g vet (19,6 g verzadigd), 46,5 g eiwit, 91,7 g koolhydraten, 12,6 g suikers
4 personen
• 600 g lamsschoudervlees, in blokjes (à 3 cm)
• 4 el olijfolie
• 1 middelgrote wortel, geschrapt, in blokjes (à 5 mm)
• 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt, in plakjes
• ½ ui, gepeld, fijngesnipperd
• 200 ml witte wijn
• 1 blikje (roma)tomaten (à 400 g)
• 10 muntblaadjes, plus extra
• 50 g doperwten, vers of diepvries, ontdooid
• 50 g tuinbonen, vers of diepvries, ontdooid, enkel gedopt
Risotto
• 150 g doperwten, vers of diepvries, ontdooid
• 3 el olijfolie
• ½ ui, gepeld, fijngesnipperd
• 350 g carnarolirijst (zie tip)
• 100 ml droge witte wijn
• 1,5 l hete groentebouillon
• 40 g parmezaan, geraspt
• 60 g boter
• 30 g muntblaadjes, gehakt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.