Ravneet Gill: ‘Ik wilde Maryland-koekjes met pure chocolade maken die lekker bros blijven na het bakken. Deze zijn echt leuk en blijven heel lang goed als je ze in een koektrommel bewaart (al betwijfel ik of ze de kans krijgen). Ze zijn toevallig ook nog vegan. Deze koekjes zijn zo al heel lekker, maar worden nog lekkerder als je ze met ganache ertussen sandwicht. Door de combinatie van de krokante koekjes en chocoladeganache draaien je ogen gewoon weg van genot.’
1. Klop de olie en golden syrup in een kommetje.
2. Meng in een grote kom de lichte basterdsuiker, het zuiveringszout, zeezout, de cacao en tarwebloem. Schenk het oliemengsel erbij en roer alles tot een samenhangend deeg. Voeg de chocoladestukjes toe en meng ze er goed door.
3. Schep het deeg op een met plasticfolie of bakpapier bekleed werkvlak en maak er een rol van circa 23 x 5 cm van. Wikkel de deegrol strak in plasticfolie of bakpapier en leg deze op een bakplaat. Zet 4 uur in de koelkast en dan 2 uur in de diepvries.
4. Verhit als je wilt gaan bakken de oven tot 160 °C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.
5. Snijd het koekjesdeeg met een scherp mes in plakjes van 5 mm en leg ze met voldoende tussenruimte op de beklede bakplaten.
6. Bak de koekjes 15 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen op de bakplaat.
7. Doe voor de ganache de beide chocoladesoorten en de zeezoutvlokken in een grote hittebestendige kom. Verwarm de slagroom en giet dit vervolgens bij de chocolade en meng totdat de chocolade gesmolten is.
8. Maak er met de mout-chocoladeganache sandwichkoekjes van.