Cotton cheesecake

Cotton cheesecake

In tegenstelling tot zijn Amerikaanse broer is deze Japanse cheesecake licht en fluffy van structuur. Dat komt door de opgeklopte eiwitten die net voordat de taart in de oven gaat door het beslag gespateld worden. De heerlijke matcharoom en verse aardbeien maken deze Japanse taart helemaal compleet!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet een braadslee in de oven. Vul de braadslee voor de helft met kokend water. Vet een ronde dichte taartvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

2. Doe de slagroom en de boter in een steelpannetje en laat de boter op laag vuur smelten. Haal van het vuur als de boter is gesmolten. Voeg de roomkaas toe en roer deze erdoor.

3. Doe het mengsel samen met de citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en meng met een garde. Voeg de eidooiers toe en meng alles tot een glad geheel. Spatel vervolgens de bloem en de maïzena door het mengsel.

4. Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten met een (hand)mixer met garde(s) met de fijne suiker op tot zachte pieken. Klop de eiwitten vooral niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Voeg als het goed gemengd is de rest van de eiwitten toe en spatel ook die erdoor. Doe het beslag in de vorm en zet deze in het waterbad. Bak de cheesecake 20 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 140 °C en bak de taart nog 1 uur. Zet de oven uit, doe de deur op een kier en laat de cheesecake nog een ½ uur in de oven staan.

5. Laat de cheesecake in de vorm vervolgens afkoelen op kamertemperatuur. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat daarna opstijven in de koelkast.

6. Klop de slagroom met de suiker en het matchapoeder stijf op. Bestrijk de cheesecake met de matcharoom en garneer met de aardbeien. Bestuif de cheesecake voor het serveren licht met poedersuiker.

TIP Je kunt ook een (hoge) springvorm van 20 centimeter gebruiken. Pak deze dan heel goed in met aluminiumfolie om te voorkomen dat er tijdens het bakken water in de vorm kan komen

Voor 10-12 punten

Voor de cheesecake

  • 100 ml slagroom
  • 50 gr boter
  • 250 gr roomkaas
  • rasp van ½ citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 7 eidooiers
  • 70 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • 7 eiwitten
  • 150 gr fijne suiker

Voor de matcharoom

  • 250 ml slagroom
  • 40 gr suiker
  • 1½ tl matchapoeder

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 300-400 gr aardbeien, kroontjes verwijderd en in stukjes
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek