Cobbsalade met kip, ei en avocado

Cobbsalade met kip, ei en avocado

Jess Damuck: ‘De afgelopen jaren heb ik vanaf een afstandje de verbazingwekkende vriendschap tussen Martha en Snoop Dogg kunnen aanschouwen – en ik ben helemaal dol op hem. Hij heeft een geweldig frisse blik op koken en vraagt altijd aan Martha om “te leren hoe hij moet leren” – maar ik heb ook veel van Snoop geleerd. Ik ben trots dat ik hem heb geleerd zelf croutons te maken. Hij heeft mij geleerd om de meest krokante bacon ooit te maken. Hij vroeg mij om een recept te ontwikkelen voor een cobbsalade met geroosterde kip en andere lekkere dingen. Het was het idee van Snoop om gefrituurde reepjes van blauwe maïstortilla’s toe te voegen, briljant! Het is precies wat een cobbsalade nodig heeft om er een geheel van te maken.’

Bereiding

1. MAAK DE RUB: Meng in een kleine kom de Lawry’s Seasoning Salt met de knoflookpoeder, chilipoeder, cayennepeper en zwarte peper. Bedek de kippenborstfilets met de rub en laat de kipfilets afgedekt 15 minuten staan of leg ze in de koelkast en laat ze daar een nacht liggen.

2. BEREID: Verwarm de oven voor tot 205 °C.

3. Breng water in een middelgrote pan aan de kook. Vul een kom met ijswater. Leg de kippenborstfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een siliconen kwast de kippenborstfilets met de barbecuesaus. Rooster de kipfilets 25 tot 30 minuten tot de kerntemperatuur van de kip 74 °C is, afgelezen op een direct afleesbare thermometer.

4. Laat intussen de eieren in het kokende water zakken. Kook de eieren 10 minuten en leg ze in het ijsbad. Giet de pan leeg en droog hem goed af. Je hebt hem nodig voor het frituren van de tortillareepjes.

5. Schenk een laag olie van ruim 1 cm in de pan. Snijd de tortilla’s in smalle reepjes (1 cm of smaller). Frituur de tortillareepjes zodra de olie een temperatuur heeft van 175 °C of direct borrelt als je er een reepje in laat vallen. Frituur de reepjes ongeveer 1 minuut tot ze goudbruin zijn en schep ze op een met keukenpapier bekleed bord. Bestrooi ze met zout.

6. BEREID VOOR: Haal de bladeren los van de kroppen sla, scheur de bladeren in eenhaps stukken, was ze en slinger ze droog. Snijd de tomaten doormidden. Halveer de avocado, verwijder de pit, schil de avocado en snijd hem in 8 plakken. Snijd de snackkomkommers in dunne plakjes en snijd wat bieslook in ringetjes.

7. VOEG SAMEN EN SERVEER: Verdeel de sla over een serveerschaal. Verdeel de tomaten, komkommer en avocado over de sla. Pel de eieren, snijd ze in vieren, en verdeel ze over de schaal. Verkruimel de bacon, en strooi hem evenredig over de salade. Verkruimel de blauwe kaas en strooi hem gelijkmatig over de salade. Snijd de kip in schuine plakken en leg de plakken op de salade. Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi hem met de bieslook, tortillareepjes en zwarte peper.

STYLINGTIP: Leg de gehalveerde tomaten en de plakjes komkommer bij elkaar gegroepeerd op het bord, maar verdeel een paar over de rest van het bord, omdat het er aantrekkelijk uitziet om een en ander een beetje te verstoren.

Voor 4 personen

  • 3 kroppen little gemsla (miniromainesla)
  • 280 g cherrytomaten
  • 1 rijpe avocado
  • 2 snackkomkommers
  • verse bieslook
  • 2 kippenborstfilets (ieder ongeveer 225 g)
  • 225 g bacon
  • 2 tot 4 eieren (L)
  • 55 g blauwe kaas
  • 1 portie ranchdressing met knoflook en karnemelk (zie hieronder)
  • 2 tl Lawry’s Seasoning Salt (kruidenzout, verkrijgbaar bij (online) Amerikaanse supermarkten of maak het zelf volgens een online recept)
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • versgemalen zwarte peper
  • 240 ml Sweet Baby Ray’s Honey barbecuesaus (verkrijgbaar bij supermarkten)
  • neutraal smakende olie, om in te frituren
  • 4 kleine maïstortilla’s (van blauwe maïs, als je ze kunt vinden; kant-en-klare tortillareepjes zijn ook goed!)
  • (koosjer) zout

Ranchdressing

  • 90 ml mayonaise
  • 60 ml karnemelk
  • 20 ml gedistilleerde witte azijn
  • snuf knoflookpoeder
  • (koosjer) zout en versgemalen zwarte peper

Verzamel alle ingrediënten in een kleine kom en klop ze door elkaar. De dressing is ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine