Chocoladeletter met bloemen

Chocoladeletter met bloemen

Sta jij ook ieder jaar rond sinterklaas pepernoten te bakken? Als je toch al in de keuken staat, waarom zou je dan ook niet eens voor de chocoladeletter kiezen? Net zo makkelijk, en misschien nog wel veel leuker – zeker als je het nog nooit hebt gedaan. Wij zeggen: go for it!

Bereiding

1. Smelt de chocolade voor de letter au bainmarie. Vul ondertussen de mallen met een laagje nootjes en gedroogd fruit.

2. Breng de chocolade op temperatuur** en vul de mal met de chocolade. Leg de mal minimaal 1 tot 2 uur in de koelkast. Zodra de chocolade volledig is opgestijfd kan je de letter voorzichtig uit de mal halen door de mal tegen het aanrechtblad te tikken. De letter moet vanzelf loskomen.

3. Smelt voor de spuitchocolade de chocolade au bain-marie. Klop ondertussen alvast de boter luchtig in een keukenmachine of met de handmixer. Breng de chocolade op temperatuur**.

4. Voeg de chocolade bij de boter en blijf kloppen totdat het chocolademengsel stevig genoeg is om te spuiten. Dit kan een paar minuten duren.

5. Doe een spuitmondje in de spuitzak en vul met de spuitchocolade. Spuit de choco­­lade op de letter door steeds kleine rondjes te vormen met je spuitzak. Garneer de chocolade met gehakte pistachenoten en rozenblaadjes en laat het helemaal uitharden in de koelkast.

** Chocolade tempereren betekent het op temperatuur brengen van de chocolade. Dit is in veel gevallen nodig en zorgt ervoor dat de chocolade mooi glanst na het uitharden en ‘knakt’ bij het breken. Leg een marmeren plaat, een paletmes en een thermometer klaar. Smelt de chocolade au bain-marie. Stort 2/3 van de chocolade uit op de marmeren plaat. Beweeg de chocolade heen en weer met het paletmes zodat de chocolade afkoelt. Houd met een thermo­ meter de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29°C, melk­ chocolade tot 30°C en pure chocolade tot 31°C. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik.

Credits foto: Milou van der Will

Bereidingstijd 40 minuten, wachttijd 1 tot 2 uur, voor 2 chocoladeletters à 250 gram

Voor de chocoladeletter

  • 500 g chocolade (melk, wit of puur)
  • 40 g noten (bijv. pistachenoten, walnoten en amandelen)
  • 40 g gedroogd fruit (bijv. vijgen, cranberries en rozijnen)

Voor de spuitchocolade: 

  • 100 g chocolade (melk, wit of puur)
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • gehakte pistachenoten en rozenblaadjes, ter garnering

Benodigdheden:

  • chocoladelettermal
  • spuitzak
  • spuitmondje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief