Chocolade feesttaart

Chocolade feesttaart

Geef je binnenkort een feestje? Dan is deze gestapelde chocolade feesttaart met nougatglazuur een heerlijke traktatie om je gasten mee te verwennen. Hij is erg lekker, heeft een fantastische textuur, ziet er weergaloos uit en is een plezier om te maken en gegeten te zien worden. Veel bakplezier!

Bereiding

1 Verhit de oven tot 180 °C. Vet een hoge springvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bekleed hem met een dubbele laag bakpapier.

2 Stamp de chocolade voor de taart in een hittebestendige kom fijn en laat de stukjes met de boter, de olie en de suiker op een pan zachtjes pruttelend water smelten tot een glad glanzend mengsel. Haal de kom van het vuur, laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen en klop er met een elektrische mixer op de hoogste stand een voor een de eieren door.

3 Zeef er het meel, de cacao en een flinke snuf zeezout bij, en klop het beslag nog even goed door elkaar. Giet het beslag in de geprepareerde springvorm en bak de taart ongeveer 50 minuten, of tot een houten prikker die je erin steekt er nog een beetje vochtig uitkomt. (De bovenkant van de cake barst tijden het bakken hier en daar open maar dat is geen probleem. Daar zie je niks meer van als alle heerlijke versiering er straks op zit.) Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens in zijn geheel op een rooster.

4 Leg hem wanneer hij volledig afgekoeld is op een taartschaal, snijd hem met een lang mes overdwars in 3 gelijke plakken en leg de 2 bovenste plakken op verschillende borden. 

5 Voor het chocolade-rijstlaagje moet je de chocolade in stukjes breken en met de boter, de honing, de room en een snufje zout in een grote, hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water laten smelten tot een homogeen glanzend mengsel. Laat het 5 minuten afkoelen en roer er de gepofte rijst door. Verdeel het mengsel over de 3 afgekoelde taartplakken en strijk het in een egale laag tot aan de randen uit.

6 Doe voor het nougatglazuur de eiwitten met de honing, de suiker, de room, het wijnsteenzuur, zout en een scheutje water in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water, draai het vuur hoog en klop het mengsel 6 tot 7 minuten met een elektrische handmixer, of tot zich puntjes vormen.

7 Haal de kom van de pan, voeg het vanille-extract en (desgewenst) het oranjebloesem- of rozenwater toe, en blijf kloppen tot het mengsel flink dik is. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen, verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 taartplakken en stapel deze op elkaar. Maak de taart af met wat geschaafde krullen chocolade.
 

Voor 16 personen
– 250 g boter, plus extra om in te vetten
– 150 g pure chocolade van goede kwaliteit (70% cacao)
– 2 el olijfolie
– 300 g fijne kristalsuiker
– 6 grote eieren
– 150 g zelfrijzend bakmeel
– 4 el cacaopoeder van goede kwaliteit

Voor het chocolade-rijstlaagje
– 300 g pure chocolade van goede kwaliteit (70% cacao) of melkchocolade, plus extra voor erbij
– 75 g boter
– 1 el vloeibare honing
– 100 ml double cream of slagroom
– 100 g gepofte rijst

Voor de nougatglazuur
– 2 grote eiwitten
– 3 el vloeibare honing
– 200 g fijne kristalsuiker
– 1 afgestreken tl wijnsteenzuur
– ½ tl vanille-extract
– desgewenst: ½ tl oranjebloesem of rozenwater

Nog meer zin in chocolade? Kijk hier voor 27 waanzinnige chocoladerecepten!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief