Cassavefriet met bananenketchup en pindasaus

Cassavefriet met bananenketchup en pindasaus

Waarom zouden we alleen friet van aardappel maken? Cassave levert heerlijk krokante friet met een romig binnenste. Niet te versmaden met bananenketchup (in de Tweede Wereldoorlog ontstaan als surrogaat voor ketchup) en pittige pindasaus.

Ingredienten

Cassavefriet:

1. Schil de cassave, snijd hem in grove repen en kook deze in licht gezouten water beetgaar.

2. Verwarm ondertussen de oven voor tot 225 °C.

3. Giet de cassave af en laat hem goed uitlekken en uitdampen.

4. Spreid de cassavefriet uit over een met bakpapier beklede bakplaat.

5. Besprenkel ze royaal met rijstolie en bestrooi met wat grof zeezout.

6. Bak de friet in 35-45 minuten goudbruin en knapperig.

Bananenketchup:
1. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer ze tot een fijn mengsel.

2. Kook het in een brede pan (bijvoorbeeld een koekenpan) in tot circa een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid.

3. Je moet een glanzende, mooi gebonden saus krijgen.

Pindasaus:
1. Verhit een scheutje olie in een sauspan en fruit de ui glazig.

2. Voeg de koriander, komijn en het gemberpoeder toe en bak ze even mee.

3. Doe vervolgens de kokosmelk, pindakaas, kokosbloesemsuiker, sambal en knoflook erbij.

4. Roer en verwarm tot er een mooie gebonden saus ontstaat.

Dit recept komt uit het boek ‘Man, eat, plant’ van Lisette Kreischer (€20 , Kosmos Uitgevers). 

Voor 3-4 personen:

Cassavefriet:

  • 1 kg cassave
  • rijstolie
  • grof zeezout

Bananenketchup

    • 4 rijpe bananen, gepeld
    • 75 g rozijnen
    • 1 grote ui, gepeld
    • 1 teen knoflook, gepeld
    • 250 ml azijn
    • 200 g kokosbloesemsuiker (of oerzoet of ruwe rietsuiker)
    • een stukje verse gember, geraspt
    • 3 tl gele sambal

Pindasaus

  • olie om in te bakken
  • 1 ui
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl gemberpoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • 5 el pindakaas
  • 2 el kokosbloesemsuiker (of oerzoet of ruwe rietsuiker)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl sambal
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek