Een heerlijke vegan variant op de welbekende kaaskroketjes. Dit gerecht zit bomvol crunch! Niet alleen van de kroketjes, maar ook van de zoute tamari-amandelen. De kaassmaak komt door de combinatie van cashewnoten, edelgistvlokken en heerlijke bleke miso. Deze miso is ook ideaal om een dressing mee te maken. Let op: het koken zelf neemt niet zoveel tijd in beslag, maar je maakt wel eerst een cashewpuree die even moet afkoelen en opstijven. Deze kroketjes zijn ook lekker als aperatiefhapje en bij de borrel met een chili- of tomatenchutney.
1. Kook de cashews enkele minuten. Giet af.
2. Blend de uitgelekte cashews met 100 ml vers water. Voeg de edelgist toe met de kokosolie, de ciderazijn, de miso, het citorensap, de ui, de knoflook en het zout. Blend dit tot een fijne, gladde puree. Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.
3. Neem twee ondiepe schalen. Roer in de eerste schaal enkele lepels kikkererwtenmeel tot een licht beslag met wat water tot je ongeveer de dikte krijgt van een pannenkoekenbeslag. Voeg eventueel wat gedroogde tijm of andere kruiden toe voor extra smaak. Strooi de panko in de tweede schaal.
4. Verwarm de oven voor op 180º C. Beleed de bakplaat met bakpapier.
5. Nu begint het echte werk: kroketjes maken! Rol bolletjes van de cashewpuree, een flinke eetlepel per kroket. Haal de bolletjes door het beslag en vervolgens door de panko. Leg de kroketjes op de bakplaat en druk de bovenkant een beetje plat. Herhaal tot het deeg op is*
6. Was de spinazie en meng met een paar lepers vinaigrette.
7. Serveer de kroketjes met de gedresseerde sla en wat tamari-amandelen.
Tamari-amandelen:
Verwarm de oven voor op 160º C. Beleed een bakplaat met bakpapier. Hak de amandelen grof. Meng ze met de tamari of de gerooke shoyu en spreid ze uit op de bakplaat. Bak ze knapperig in 10-15 minuten.
*Je kunt het teveel aan kroketjes makkelijk invriezen en vervolgens afbakken wanneer je ze nodig hebt.
Credits: fotografie Eveline Boone (@Frenchbeans.be) & receptontwikkeling Sandra Geerts (@Sanskeuken). In samenwerking met EVA.
Voor 4 personen.
Tamari-amandelen:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.