Cappuccino panna cotta met espressokaramel

Cappuccino panna cotta met espressokaramel

Eind 16de eeuw pochte koningin Isabella van Spanje dat ze in haar hele leven slechts twee keer had gebaad. Mijn oma verwees naar dit verhaal bij alles wat beige of lichtbruin was: dat noemde ze ‘Isabella -kleurig’, refererend aan deze ongewassen koningin. Ik kan daarom deze cappuccino -panna cotta niet maken zonder aan Isabella te denken, of aan mijn oma zelf, omdat zij degene was die mij liet kennismaken met de smaak van koffie. Koffie is een heel natuurlijke smaakmaker voor een panna cotta, omdat koffie zo goed samengaat met room, en de espressokaramel die over de bovenkant wordt gesprenkeld een verrukkelijk zoete, bittere en rokerige toevoeging is (en heel makkelijk te maken).

Bereiding

1. Verwarm de espresso, melk en suiker in een steelpan en breng het mengsel tegen de kook aan; roer af en toe om de suiker op te lossen. Haal van het vuur.

2. Week de blaadjes gelatine in een kom koud water tot ze zacht zijn. Druk zo veel mogelijk vocht uit de gelatine, voeg toe aan het warme espressomengsel en roer om de gelatine op te laten lossen.

3. Voeg de slagroom toe aan het mengsel en klop goed. Verdeel het gelijkmatig over de timbaaltjes (of espressokopjes voor extra kitscherigheid). Laat ten minste 4 uur in de koelkast opstijven.

4. Breng voor de karamelsaus in een steelpan de suiker en het water aan de kook; beweeg de pan af en toe heen en weer om de suiker te helpen oplossen. Zet het vuur hoog; houd een oogje in het zeil en beweeg de pan net zolang (enkele minuten) tot de siroop een karamelkleur heeft en begint te ruiken naar gekaramelliseerde suiker.

5. Zet het vuur dan laag, schenk de espresso erbij en klop goed (pas op: het mengsel zal flink borrelen). Voeg het zout toe en klop zachtjes tot de siroop mooi glad is. Laat afkoelen. Lepel voor het serveren een kleine hoeveelheid van de karamel over de panna cotta.

Opmerking: Je kunt de karamelsaus een paar dagen van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Hij is ook lekker bij vanilleroomijs. Deze panna cotta wordt extra lekker als je er ook nog geklopte slagroom naast serveert met wat espressokaramel erover – om het helemáál bont te maken.

Voor 6 kleine panna cotta’s (timbaaltjes) of 4 grotere

  • 150 ml espresso
  • 100 ml melk
  • 50 g demerara – of ruwe rietsuiker
  • 2 blaadjes gelatine (3-4 g)
  • 200 ml slagroom

Voor de karamel

  • 80 g suiker
  • 40 ml (3 el) water
  • 40 ml (3 el) espresso
  • snuf zeezout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief