Boekweitflensjes & passievruchten-mango siroop

Boekweitflensjes & passievruchten-mango siroop

Doe een blinddoek om en wandel door de straten van Parijs; grote kans dat je binnen een paar tellen tegen een crêpestalletje aan botst. Op bijna alle straathoeken in Franse steden kun je bijzonder goede flensjes kopen met een hartige vulling of met een flinke scheut siroop of chocolade. Deze flensjes zijn gemaakt met alleen boekweitmeel en hebben iets heerlijk aards over zich. Als je de tijd hebt, maak dan het beslag een uur van tevoren en laat het even rusten op kamertemperatuur – dan krijg je een veel betere textuur. Dien op met deze overheerlijke, zoete, exotische passievruchten-mangosiroop met een tikje gember erdoor en je likt je vingers erbij af.

Bereiding

1. Maak de siroop: doe de passievruchtenpulp in een pannetje. Voeg de ahornsiroop of honing, het water, de gember en vanillezaadjes toe en kook op middel tot laag vuur terwijl je af en toe roert tot de siroop dikker wordt. Doe de mango erbij en zet weg.

2. Maak het flensjesbeslag: klop alle ingrediënten in een mengkom door elkaar tot een glad beslag. Om er zeker van te zijn dat er geen klontjes meer in zitten, kun je het beslag door een zeef in een andere kom gieten. Of doe het meel in een kom, voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop tot het beslag glad is – voeg daarna geleidelijk de rest van de melk en het water toe. Roer de olie en het zout erdoorheen. Laat het beslag een uur rusten, als je de tijd hebt. Verwarm de oven voor op 50 °C (gasstand 1). Roer het beslag voor je gaat bakken even door om ervoor te zorgen dat het meel niet op de bodem blijft liggen.

3. Verhit een koekenpan van 20 cm op middel tot hoog vuur. Laat een piepklein klontje kokosolie in de pan smelten en verspreid de olie over de hele bodem door de pan rond te draaien. Schenk overtollige olie eruit. Schep 4-5 eetlepels beslag in de pan en draai hem rond om het beslag over de hele bodem te verdelen. Bak ongeveer 45 seconden, of tot het flensje aan de onderkant goudkleurig is en aan de bovenkant is gestold. Keer om en bak ook de andere kant kort. Laat op een bakplaat glijden en houd warm in de oven (of gebruik een bord dat je afdekt met een deksel of theedoek). Maak de rest van de flensjes op dezelfde manier.

4. Vouw de flensjes in vieren. Je kunt ze nog even terugdoen in de koekenpan en ze opwarmen met wat van de passievruchten-mangosiroop. Dien de flensjes op met een lepel van de siroop en een schep mascarpone of yoghurt.

Dit recept is onderdeel van een gratis weekmenu met 7 vegetarische recepten uit The green kitchen travels. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige gratis weekmenu te downloaden.

Voor ongeveer 15 flensjes.

Passievruchten-mangosiroop

  • 6 passievruchten, gehalveerd en pulp eruit geschept
  • 4 el ahornsiroop of heldere honing (liefst onverhit)
  • 90 ml water
  • 1 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 1 vanillepeul, in de lengte opengesneden en zaadjes eruit geschraapt (bewaar de peul voor een andere keer)
  • 1-2 rijpe mango’s, geschild en in stukjes

Flensjesbeslag

  • 225 g boekweitmeel
  • 3 grote eieren
  • 450 ml plantaardige melk, zoals haver- of amandelmelk
  • 250 ml water
  • 1 el gesmolten koudgeperste kokosolie, plus extra om in te bakken
  • snufje zeezout

Opdienen met

  • 100 g mascarpone of Griekse yoghurt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden Kookboek