Dit verrassende bloemkoolgerecht heeft alles in zich om een echte eyecatcher te zijn tijdens een etentje. Het ziet er spectaculair uit, is vol van smaak, heeft een krokantje van bladerdeeg maar is toch niet heel zwaar. Comfort food ‘to the max’ wat mij betreft. Serveer deze bloemkool-wellington als voor, hoofd- of bijgerecht. Om het jezelf nog wat makkelijker te maken kun je de bloemkool eventueel ook al een dag van tevoren grillen maar nog zonder het bladerdeeg. Het lekkerst is om twee soorten kaas te gebruiken. De boerenkaas is voor de draderige textuur en de iets pittigere kaas voor extra smaak.
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd het onderste stukje van de stronk zodat hij kan blijven staan. Wrijf de bloemkool in met olijfolie en rooster deze 30-35 minuten totdat hij goudbruin is. Laat de bloemkool helemaal af koelen.
3. Meng ondertussen de roomkaas en de tijm met een staafmixer en breng royaal op smaak met peper en zout. Bestrijk de afgekoelde bloemkool gelijkmatig met het roomkaasmengsel.
4. Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant met de randen net over elkaar. Druk licht aan en rol het deeg een heel klein beetje met de deegroller uit om het iets dunner te krijgen zodat het bladerdeeg de gehele bloemkool kan bedekken.
5. Leg het uitgerolde bladerdeeg voorzichtig over de bloemkool heen en vouw de uiteinden onder de bloemkool dicht. De bloemkool is nu helemaal ingepakt in het bladerdeeg. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Laat de ingepakte kool 30 minuten staan en bestrijk het deeg nogmaals met ei.
6. Bak de bloemkool-wellington 30-40 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is.
7. In de laatste 10 minuten van de oventijd kun je de kaasfonduesaus maken. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook heel even fruiten maar niet bruin worden.
8. Roer met een garde de bloem erdoor totdat je grove korrels krijgt. Schenk de witte wijn er geleidelijk bij terwijl je goed blijft roeren. Voeg de kaas beetje bij beetje toe en blijf roeren totdat alle kaas is opgenomen en de saus de gewenste dikte heeft. Zet de kaasfonduesaus met een deksel op de pan weg tot je gaat serveren.
9. Haal de bloemkool-wellington uit de oven en zet hem voorzichtig op een schaal. Schenk er eventueel alvast wat van de kaasfonduesaus overheen.
10. Maak de saus af met een snuf nootmuskaat en zwarte peper en serveer deze bij de bloemkool-wellington.
TIP: Ben je met een hele grote groep mensen? Geen probleem, maak dan gewoon meerdere bloemkolen klaar. Ze kunnen tegelijk in de oven.
Voor 4 personen | voorbereidingstijd 10 minuten | kooktijd circa 1 uur
Voor de kaasfondue
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.