Bissara

Bissara

Bissara is eigenlijk een soort Marokkaanse versie van onze Hollandse erwtensoep. Op deze foto zie je de bissara zoals ze hem bij NUR serveren: op de bissara leggen we een stukje visfilet en een saffraantuile en tot slot garneren we de soep met roze peperbessen.

Bereiding



1. Giet het water van de geweekte bonen af. Pel de knoflook en doe die samen met de bonen en het koude water in een soeppan.

2. Breng aan de kook en laat de bonen op middelhoog vuur met het deksel op de pan ca. 50 minuten koken, totdat ze zacht genoeg zijn om te pureren. Zet het deksel schuin op de pan zodat het water niet overkookt en schep tussendoor eventueel schuim af.

3. Roer de bonen en knoflook met een lepel tot een puree of pureer in de keukenmachine, blender of met de staafmixer. Voeg de olijfolie, de komijn, het paprikapoeder en het zout toe. Je kunt de bissara zo dik of dun maken als je zelf wilt. Voeg voor dunnere soep extra gekookt water toe; kook voor een dikkere dip de bonen met minder water. 

4. Serveer de bissara in een kom met wat druppels olijfolie en bestrooid met extra komijn en paprikapoeder. Sommige mensen voegen graag nog wat citroensap toe: geef het er los bij.
 

voor 4 personen

  • 400 g gedroogde en gespleten tuinbonen (favabonen, 1 nacht geweekt in water)*
  • 3 grote tenen knoflook
  • 1,5 l koud water
  • 1 el olijfolie + extra om te garneren
  • 1 tl gemalen komijn + extra om te garneren
  • 1 tl (gerookte-)paprikapoeder + extra om te garneren
  • 1 tl zout
  • 1 citroen (optioneel)


* Kun je geen gespleten tuinbonen of favabonen vinden, maar wel hele? Kook de bonen dan 5-10 minuten in water en pel ze. Laat de bonen vervolgens een nacht weken. In plaats van de gedroogde tuinbonen kun je ook gele of groene spliterwten gebruiken. Die hoef je dan (meestal) niet voor te weken.

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief