Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt zie je meteen wat dit gehakt zo bijzonder maakt. De fijngehakte zuurkool geeft het vlees een lekkere frisse toets en de mierikswortel en mosterd zorgen voor de juiste scherpte. Ga voor het gehakt naar de beste slager die je kent en vraag die desnoods het kalfsgehakt vers te draaien, dat maakt écht het verschil! Samen met de warm aangemaakte aardappelsalade in Duits-Oostenrijkse stijl is dit het perfecte gerecht tijdens het bierfeest! Overigens vind ik dit gerecht ook heel goed passen op een zomeravond met een lekker glas witte wijn erbij!
GEHAKT
1. Bak de ui, knoflook en champignons even in de boter aan tot alles zacht en glazig is. Laat afkoelen.
2. Meng in een kom het broodje met het ei. Meng in een grote kom het gehakt met het bieslook, de oregano, het kerriepoeder, het brood-eimengsel, het uichampignonmengsel, de bakboter, zuurkool, mosterd, mierikswortel, zout en peper met de hand snel maar goed door elkaar.
3. Vorm hiervan met natte handen acht platgedrukte ballen en bak deze heel rustig en met aandacht gaar in de boter. Het voordeel van geklaarde boter is dat deze niet spettert en niet snel verbrandt, omdat er geen water en melkbestanddelen in zitten.
KARTOFFELSALAT
1. Kook de aardappels met schil in 18 minuten gaar en laat ze daarna op het aanrecht uitwasemen en iets afkoelen. Voeg de ui toe aan de bouillon en laat deze tot de helft inkoken.
2. Pel intussen de nog warme aardappels en snijd ze in 0,5 cm dikke plakken. Leg die in een kom en breng ze op smaak met peper en zout, suiker, azijn en mosterd.
3. Schenk de ingekookte bouillon over de aardappels en meng die er heel voorzichtig door. Laat 10 minuten staan zodat de aardappels zoveel mogelijk van de bouillon in zich kunnen opnemen. Voeg dan pas de olie toe en roer de salade nog een keer goed door. Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Serveer de aardappelsalade lauwwarm samen met het Beierse gehakt en wat extra versgesneden bieslook.
Credits fotografie: Mitchell van Voorbergen