Een klassieker uit de Franse keuken: steak tartaar. Dit keer extra speciaal met een baconmayonaise. We kunnen je verklappen dat je deze combinatie niet snel zal vergeten. Serveer hem chique of lekker robuust, het is aan jou de keuze – maar vergeet je eitje niet, dat hoort natuurlijk bij een steak tartaar. Of is dat een persoonlijke voorkeur van ons? Wat je ook kiest, ga lekker van dit bordje genieten.
1. Verhit voor de gedroogde bacon de oven tot 80 °C. Leg de plakken bacon op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze in de oven drogen tot ze volledig krokant zijn. Maal ze fijn tot poeder.
2. Mix voor de baconmayonaise de fijngemalen bacon met de eidooiers, mosterd, azijn en citroensap glad. Voeg al kloppend de olie toe, eerst druppelsgewijs en zodra het mengsel bindt in een fijn straaltje. Klop de mayonaise als alle olie is opgenomen nog 30 seconden tot hij dik is en glanst. Breng op smaak met peper en zout.
3. Laat de eieren au bain marie of in een roner van 62 °C in 45 minuten gaar worden. Leg ze in een bak met ijswater om ze af te laten koelen.
4. Pel de eieren en haal het zachte eiwit eraf. De eidooier is nog zacht. Bestrooi naar smaak met peper en zout.
5. Verhoog voor de croutons de oventemperatuur naar 180 °C.
6. Snijd de focaccia in dunne sneeën, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Bak ze in de hete oven in 10-12 minuten knapperig.
6. Roer voor de dressing de mosterd met azijn, sjalot en peterselie door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de sojaolie toe tot het een gebonden dressing is. Breng op smaak met peper en zout.
7. Roer voor de steaksaus alle ingrediënten door elkaar.
8. Draai het vlees door de grote plaat van een gehaktmolen en doe het in een mengkom. Voeg de kappertjes, sjalot, peterselie, de steaksaus en olijfolie toe. Meng alles voorzichtig en breng op smaak met peper en zout. Meng voorzichtig, je wilt geen filet americain maar een mooi losse steak.
9. Serveer de tartaar met de eidooier, doppen baconmayonaise, de croutons en aangemaakte kropsla.