Basisrecept pasta maken met de hand

Basisrecept pasta maken met de hand

Pasta met zachte 00-bloem is makkelijker te maken met de hand dan pasta met durumbloen of semolina. Het deeg is soepeler en minder stug. De toevoeging van olie maakt het deeg wat makkelijker te kneden. Toegegeven: het is sneller en handiger met de machine, maar minder onthaastend, en het voelt gewoon ietsjes minder zelfgemaakt en minder Italiaans.

Bereiding1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem met het zout in een berg op een grote houten plank of direct op het werkblad. Maak een kuil in het midden.

2. Klop de eieren los met de olijfolie en ze giet het mengsel in het midden van de kuil.

3. Meng met je vinger­toppen vanuit het midden de vloeibare ingrediënten met de vaste. Zorg ervoor dat de rand van bloem heel blijft, anders stroomt het eimengsel weg.

4. Kneed het deeg hartstochtelijk. Duw het deeg met de muis van je hand op het werkblad en draai het telkens een slag.

5. Na circa 10 tot 15 minuten kneden (dit is hard werken, maar zowel bevredigend als noodzakelijk) is het deeg zacht, soepel en elastisch, en niet meer plakkerig. Het veert terug als je het  induwt en voelt fluweelzacht aan. Als het deeg te droog aanvoelt, kun je tijdens het kneden wat niet te koud water toevoegen. Als het deeg te nat aanvoelt, voeg je wat bloem toe.

6. Maak een mooie, gladde bal van het deeg en bestuif deze lichtjes met bloem. Pak het deeg losjes (niet luchtdicht) in plasticfolie of een thee­doek tegen uitdrogen. Het deeg moet nog wel kunnen ‘ademen’. Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.Dit recept komt uit het boek ‘De Pastabijbel’ van Roberta Pagnier en Lotje Deelman (€29,99, Uitgeverij Carrera).
[Credits: fotografie Simone van den Berg].
 

  • 300 g bloem type 00 + extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 3 eieren, op kamer­temperatuur
  • 2 el olijfolie extra vergine  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief