Banoffee Alaska

Banoffee Alaska

“Het idee was om twee van mijn favoriete toetjes – banoffee pie en baked Alaska – te combineren, met als resultaat dit koude vanilleroomijs in een zalige warme taart. Geloof me, het is een match made in heaven!” zegt Jamie Oliver.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en vet een diepe springvorm van 25 cm in.

2. Rasp de sinaasappelschil boven de kom van een keukenmachine, doe er de koude boter, bloem, amandelmeel en 1 ei bij, mix alles tot het deeg een bal vormt, wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van iets minder dan ½ cm, wikkel het losjes om je deegroller, rol het over de springvorm af en druk het voorzichtig in de vorm. Snijd de randjes af, plak scheurtjes dicht, prik met een vork gaatjes in het deeg en zet de bodem 30 minuten in de koelkast (bewaar restjes deeg voor later).

4. Bekleed de deegbodem wanneer je zover bent met stevig hittebestendig plasticfolie (non-pvc), vul hem met rijst en druk de korrels goed tegen de rand. Bak hem 15 minuten blind, verwijder plasticfolie en de rijst, zet hem 5 minuten terug in de oven, of tot het deeg goudbruin is en laat afkoelen. Laat je ijs in de koelkast zacht worden.

5. Smeer de dulce de leche of karamelsaus op de afgekoelde deegbodem, schep het ijs erop en zet de taart in de vriezer tot het ijs stijf bevroren is – tot dit punt kun je het ook een dag van tevoren doen.

6. Verhoog de temperatuur van de oven tot 220 °C/ gasovenstand 7 en splits de resterende 5 eieren voor de meringue (bewaar de dooiers voor een andere keer). Klop de eiwitten in een staande mixer met een snufje zout stijf. Doe de suiker met 80 ml water in een pan op hoog vuur, verhit de siroop tot 110 °C (controleer met een suikerthermometer) en draai het vuur laag. Laat de temperatuur heel langzaam oplopen tot 120 °C, haal de pan van het vuur, laat de stroop 30 seconden staan en giet hem dan heel geleidelijk, met langzaam draaiende motor, bij het eiwit in de mixer. Blijf 10 minuten kloppen tot het mengsel afgekoeld en dik is. Pel en snijd de bananen intussen in plakjes, rasp er de limoenschil over, doe er het uitgeperste limoensap bij en hussel ze goed door elkaar.

7. Haal je taartbodem uit de vriezer, leg de plakjes banaan op het ijs en schep de meringue er in mooi puntige klodders op. Marmer de meringue met behulp van een vork met druppeltjes koffiesiroop en zet de taart 4 minuten onder in de oven, of tot de meringue licht goudbruin, maar het ijs nog stijf bevroren is. Haal de taart uit de vorm en zet hem op tafel.

Credits fotografie: David Loftus

Voor 12 personen

Bereidingstijd 1 uur + afkoelen en invriezen

  • 150 g boter (koud), plus extra om in te vetten
  • 1 sinaasappel
  • 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 100 g amandelmeel
  • 6 grote eieren
  • 1 bak vanilleroomijs van 500 g van goede kwaliteit
  • 4 el dulce de leche of karamelsaus
  • 300 g suiker
  • 2 grote rijpe bananen
  • 1 limoen
  • 1 el koffiesiroop (bijvoorbeeld Camp)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet