Amandel- en chocoladetaart

Amandel- en chocoladetaart

‘De torta Caprese is een taart met amandelen en chocolade. Omdat de taart geen bloem bevat, is hij glutenvrij. Hij is een beetje krokant van buiten, maar nog een beetje zacht vanbinnen. Je kunt de torta Caprese met een bolletje ijs serveren als dessert, maar met een kopje sterke espresso vind ik hem het allerlekkerst’, vertelt Sarena Solari.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de taartvorm in en bekleed hem met bakpapier.

2. Splits de eieren en houd de eidooiers apart. Klop met een mixer de eiwitten stijf in een brandschone kom. Voeg, zodra ze wit beginnen te worden, 50 g kristalsuiker toe en klop door tot je glanzende, stijve pieken krijgt.

3. Smelt de chocolade au bain-marie: hang een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten. Klop in een andere kom de boter met de rest van de kristalsuiker en de vanillesuiker romig. Voeg de eidooiers een voor een toe, voeg de volgende dooier pas toe zodra de vorige helemaal is opgenomen. Voeg daarna het amandelmeel en de gehakte amandelen toe en meng goed. Voeg de rum en de gesmolten chocolade
toe en meng tot een glad beslag.

4. Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Doe dit door voorzichtig van beneden naar boven te spatelen en zorg ervoor dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft. Doe het beslag in de vorm en bak de taart ca. 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is.

5. Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en laat hem daarna verder afkoelen op een rooster. Bestrooi de torta Caprese met poedersuiker voor je hem aansnijdt.

Het is belangrijk om pure chocolade te gebruiken met minstens 70% cacaobestanddelen. Ik gebruik het liefst nog puurdere chocolade, met meer dan 80% cacaobestanddelen, omdat je zo de karakteristieke bittere chocoladesmaak krijgt waar ik heel erg van houd. Gebruik je liever geen alcohol? Dan kun je de rum weglaten of vervangen door 1 theelepel (alcoholvrij) rumextract.

Dit recept komt uit het boek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 12 porties:

  • boter, om in te vetten
  • 5 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 250 g pure chocolade (minstens 70% vaste cacaobestanddelen)
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 el vanillesuiker
  • 250 g amandelmeel
  • 50 g blanke amandelen, fijngehakt
  • 50 ml bruine rum
  • poedersuiker, om te decoreren
  • mixer
  • ronde taartvorm van 24 cm doorsnede


  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief