Aardbeien-mess

Aardbeien-mess

Eton mess maak je met meringue, fruit en slagroom. In dit recept maak je de meringue zelf. Dat kost even wat tijd en werk, maar dat is het helemaal waard! 

Bereiding1 Verwarm de oven voor op 150 ºC en bekleed een bakplaat van 40 x 25 cm met bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone rvs-kom (tip: gebruik een beetje citroensap om hem te ontvetten) stijf. Terwijl de keukenmachine draait, na ongeveer 3 minuten geleidelijk de suiker en een snufje zout toevoegen. Laat de keukenmachine draaien tot de meringue wit is en glanst. Wrijf een beetje ervan tussen je vingers. Als dit glad is, is het klaar. Als het nog korrelig is, blijf je nog even kloppen. Als je geen keukenmachine hebt, kun je natuurlijk ook altijd gewoon een handklopper gebruiken. 

2 Schep op elke hoek van het bakpapier een klein dotje meringue, keer het dan om en gebruik de meringue om het papier op de bakplaat te plakken. Schep de rest van de meringue op het papier en maak er met de achterkant van een grote lepel in een draaibeweging een grote ovale vorm van. Bak de meringue 1 uur in de oven, tot-ie vanbuiten krokant en vanbinnen nog een beetje zacht en kleverig is. Neem de meringue uit de oven en laat ’m helemaal afkoelen. Doe dan over op een plank of schaal.

3 Doe de aardbeien in een kom. Bestrooi met de extra suiker en laat ze 15 minuten staan.

4 Klop ondertussen de slagroom met de vanille en poedersuiker tot het mooi lobbig is.

5 Knijp met schone handen wat van de aardbeien fijn, zodat je een mengsel krijgt van pulp en stukjes. Laat de meringue vallen op de plank zodat-ie in stukken breekt. Breek hem zo nodig met je handen verder. Verdeel de room en aardbeien erover. Serveer meteen en geef er eventueel een glas koele rosé bij.

Per portie 339 kcal, 19,4 g vet (12 g verzadigd), 3,5 g eiwit, 37,2 g koolhydraten, 37,2 g suikers

 

10 personen
• 6 eiwitten
• 300 g fijne kristalsuiker, plus 1–2 el extra, afhankelijk van de zoetheid van de aardbeien
• 500 g aardbeien, kroontjes verwijderd, grote vruchten gehalveerd
• 400 ml vloeibare slagroom
• merg van 1 vanillestokje
• 2 el poedersuiker, gezeefd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief