Aardappelsalade met soja-eieren

Aardappelsalade met soja-eieren

De meeste aardappelsalades zijn niet bepaald geschikt voor bij een drankje. Maar de meeste aardappelsalades zijn geen Japanse aardappelsalade. Japanse aardappelsalade is de beste ter wereld en ik durf met iedereen die iets anders beweert de strijd aan te gaan. De aardappels worden deels geprakt met een flinke hoeveelheid mayo, zodat de salade een heerlijk luchtige, romige textuur krijgt – als een wolk van aardappel. Verder zitten er knapperige, zoute stukjes wortel, komkommer en ham in, zodat elke hap verrukkelijk anders is. Vaak bevat een Japanse aardappelsalade ook ei, en soms wordt hiervoor ajitsuke tamago gebruikt (wat altijd een goed idee is), oftewel in sojasaus gemarineerde eieren. Met hun hartige diepe, rijke smaak wordt het een serieus alles overtreffende aardappelsalade.

Ingredienten

In sojasaus gemarineerde eieren

Ajitsuke tamago zijn gemarineerde eieren die vaak als topping voor ramen worden gebruikt, vandaar dat ze ook wel ‘ramen-eieren’ worden genoemd. Ze zijn een geweldig borrelhapje, maar ze zijn ook een belangrijke component van aardappelsalade met in sojasaus gemarineerde eieren.

1. Kook de eieren het liefst halfzacht: voor mij betekent dat een volledig gestold eiwit en een eidooier die aan de buitenkant stevig is en naar het midden toe steeds zachter en vloeibaarder wordt. Als je hiervoor een beproefde methode hebt, gebruik die dan vooral. Ik doe het als volgt: breng een grote pan water aan de kook en leg de eieren erin. Ik gebruik middelgrote eieren uit de koelkast en kook ze exact 7 minuten. Kook grotere eieren 7 minuten en 20 seconden en kleine eieren 6½ minuut. Als je de eieren op kamertemperatuur bewaart, kook ze dan 20 seconden korter. Haal de eieren daarna met een schuimspaan uit de pan en voeg ze snel toe aan een kom koud water (liefst met ijs).

2. Pel de eieren en laat zo lang mogelijk weken in de sojasaus, de mirin en de dashi. Ze marineren het gelijkmatigst in een plastic zakje, maar je kunt elk bakje gebruiken, zolang de eieren maar volledig bedekt zijn. Ze nemen al na 2 uur de smaak op, maar ze worden veel lekkerder als je ze een nacht laat marineren.

Japanse aardappelsalade

1. Was de aardappels en snijd met de schil in stukken van 3 cm dik. Voeg toe aan een pan, bedek met water, breng aan de kook en kook in 10 tot 12 minuten gaar. Giet af, laat volledig uitdampen en afkoelen, en verwijder dan de schil.

2. Snijd intussen de komkommer en de wortel in de lengte doormidden en daarna in heel dunne plakjes (maximaal 2 mm dik). Bestrooi met een flinke hoeveelheid zout, masseer dit in de groenten en laat 30 minuten staan. Spoel goed af onder koud stromend water om het zout te verwijderen en knijp het overtollige vocht eruit. Snijd de cornichons in blokjes en de ham in dunne reepjes.

3. Meng de mayonaise met het dashipoeder of de ve-tsin, de mosterd, het zout, de peper en eventueel het knoflookpoeder. Roer met een vork of een stevige garde het mayonaisemengsel vrij krachtig door de afgekoelde aardappels; je moet de aardappels een beetje prakken om de salade een luchtige, romige textuur te geven. Meng de komkommer, de wortel, de cornichons en de ham erdoor en breng indien nodig verder op smaak. Breek of hak de gemarineerde eieren in stukken en verdeel over de salade. Garneer met de gehakte bieslook en serveer.

Tips:

 • Iets vlezigs zoals geroosterd varkensvlees of Karaage is ideaal.
 • Duits of Tsjechisch pils of koudegerstthee.

Voor 4 personen

 • 250 g kruimige aardappels, zoals Maris Piper of King Edward
 • 5 cm komkommer
 • ½ kleine wortel
 • zout, om te bestrooien
 • 2 cornichons
 • ca. 30 g gerookte ham
 • 60 g mayonaise, het liefst Japanse
 • ¼ tl dashipoeder (o.a. toko) of ve-tsin
 • ¼ tl mosterd
 • 1 snufje zout en peper, of meer naar smaak
 • 1 snufje knoflookpoeder (optioneel)
 • 4 in sojasaus gemarineerde eieren (zie hieronder)
 • 1 kleine handvol fijngehakte bieslook

In sojasaus gemarineerde eieren

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief