Puur en (h)eerlijk op de Veluwe

7 oktober

Zin in een culinair tripje in eigen land? Ga alsjeblieft een keer naar de Veluwe, want geloof ons: er is zoveel te ontdekken. Je valt hier van de ene culinaire verrassing in de andere. Van brood tot honing en van wijn en bier tot kaas, ze maken het hier allemaal zelf. En ook aan goede restaurants – waar ze de lekkerste wildgerechten op tafel toveren – geen gebrek. Dus pak je weekendtas, stap in de trein, taxi of auto en koers af naar dit prachtige stukje Nederland.
 
Go wild
In deze tijd van het jaar is het natuurlijk wild dat de kaart siert. En waar kun je dat nou beter in Nederland eten dan op de Veluwe? Precies, nergens. Er zijn veel verschillende soorten te vinden in deze streek, denk aan grofwild zoals wilde zwijnen en edel- en damherten, maar ook klein wild zoals gevogelte en hazen. We vroegen ons af waarom ze juist volop in dit gebied te vinden zijn. Het antwoord bleek simpel: zowel grof als klein wild voelt zich er thuis vanwege het afwisselende landschap. En laat dat nou ook meteen het eten van wild hier zo speciaal maken. Wat je in de Veluwe aan wild eet, komt er (hoogstwaarschijnlijk) ook vandaan. Vraag het maar eens aan de ober. Grote kans dat hij je precies kan vertellen waar het is geschoten.
 
Onze top drie restaurants voor een waanzinnig wildgerecht: 

  • Als je denkt dat je alleen wild kunt eten in de herfst dan heb je het mis. Bij Hotel-Restaurant De Echoput eet je het hele jaar het lekkerste uit de wild- en natuurkeuken. Bomen, kruiden, struiken, planten, groenten, wild, paddenstoelen; alle vruchten uit de bosrijke omgeving krijgen een plekje op de menukaart.
  • Bij Restaurant Het Aardhuis eet je een wildstoofpotje waar je morgen weer naar verlangt – zó goed. Ook de wildbitterballen zijn het beslist waard om een blokje voor om te fietsen. En wat dacht je van een boswachterssalade met hertenham? Komt dat proeven!
  • Vanaf oktober vind je bij Brasserie Staverden een wildmenu, inclusief bijpassende wijnen voor de liefhebber. Slimme tip: reserveer een plekje.

 
Lekkers uit de streek
We deden een testje: op acht van de tien willekeurige menukaarten staat wel een Veluws streekproduct. Of het nou lokaal bier of wijn is, vlees, vis of zuivel, je mag van een product met een stempel ‘Erkend Veluws Streekproduct’ verwachten dat het ook écht van de Veluwe komt. Niets nep, namaak of van net iets erbuiten – nee, de grondstoffen waarvan de producten worden gemaakt, komen uit deze streek. Ook het vlees is afkomstig van dieren die op de Veluwe zijn geboren of een groot deel van hun leven daar hebben geleefd. Het bereiden, sorteren en verpakken van een willekeurig product? Ook dat gebeurt hier. Nog meer pluspunten: er gelden strenge eisen voor dierenwelzijn, duurzaamheid en gebruik van water en energie.
 
Voor op je must-visit-lijstje:

  • Bij Molenplaats Sonsbeek kun je molenaars aan het werk zien en vertellen ze je alles over het oude molenaarsambacht. Loop ook even langs de Molenschuur, daar kun je allerlei bakproducten halen, zoals broodbakmix, cakemix en meel. Perfect om brood of pasta mee te maken.
  • Op geitenboerderij De Groote Stroe kun je biologische boerengeitenkazen kopen die daar op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Waar je naar moet vragen? Stroese dame, zo heet deze boerenkaas. Wil je zelf leren kaasmaken, neem dan even contact met ze op, want die mogelijk is er. Zomaar een dagje meelopen? Doen, vinden ze leuk!

 
Ga voor nu maar even lekker zitten voor dit leuke filmpje  van restaurant Planken Wambuis. De chef reist af naar Eco Fields, om te zien waar het smaakvolle Veluwse kalfsvlees – waar hij mee gaat koken – vandaan komt. Trek gekregen na dit filmpje? Ga dan aan de slag met dit recept waarbij je pasta combineert met stoofvlees (wild).
 
Alles willen weten
Wil je meer weten over de Veluwe, over hun streekproducten en (wild)restaurants? Ga naar visitveluwe.nl voor meer informatie.
 
 
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief