Ratatouille met skrei en venkeljus

Ratatouille met skrei en venkeljus

We koken het liefst in het seizoen, ook zeker als het om vis draait! Deze ratatouille met skrei en venkeljus is de perfecte maaltijd tussen januari en april, dan komt de Noorse skrei onze kant op. Deze wintervis is eigenlijk ‘gewoon’ een kabeljauw, maar dan met een speciaal tintje. De naam is afgeleid van het Noorse woord skreid, wat letterlijk zwerver betekent. Deze naam hebben de vissen te danken aan de lange weg die zij elk jaar afleggen. Vanuit de noordelijke Barentszzee zwemmen ze elk jaar in de winter naar de Noorse eilandengroep de Lofoten om te paaien. Daar wachten de vissers ze geduldig op… En wij natuurlijk ook!

Bereiding

1. Breng zoveel water in een steelpan aan de kook dat de tomaten net onder kunnen staan. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel de tomaten 10-20 seconden in het kokende water en spoel ze daarna direct af onder koud stromend water. Verwijder het vel van de tomaten. Snijd ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

2. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan of steelpan op halfhoog vuur en bak hierin de paprika enkele minuten tot hij zacht is geworden. Zet apart. Bak de aubergine op dezelfde wijze maar korter, zodat alle ingrediënten van de ratatouille even gaar zijn. Bak de courgette op dezelfde manier als de aubergine.

3. Doe de paprika, courgette, en aubergine in een steelpan en voeg de tijm en tomatenblokjes toe. Schenk er 3 eetlepels olijfolie bij en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Meng goed laat 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur met een deksel op de pan.

4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de venkel 4-6 minuten tot hij zacht is. Blus af met de Noilly Prat en voeg de visbouillon en de room toe. Laat de saus tot een derde inkoken en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

5. Dep de skrei goed droog met keukenpapier. Bestrooi ze aan beide kanten met zout.

6. Verhit 2 eetlepels in een koekenpan op halfhoog vuur en leg de visfilets erin met de huidkant naar beneden. Draai de vis na 2-3 minuten voorzichtig met een spatel om en bak de andere kant 1-2 minuten. Haal de vis uit de pan.

7. Serveer de ratatouille met daarop de vis en een goede scheut olijfolie. De venkelsaus serveer je er apart bij.

  • 2 grote tomaten
  • 2 paprika’s, kleur naar keuze, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in stukjes van 1 cm gesneden
  • ½ aubergine, in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden
  • ½ courgette, in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden
  • 2 takjes tijm, plus extra om te garneren
  • 1 venkelknol, in plakken gesneden
  • 25 ml Noilly Prat (of witte wijn)
  • 250 ml visbouillon
  • 100 ml room
  • 2 skreifilets van 120 – 130 g elk, met huid
  • lichte olijfolie, om in te bakken
  • extra vierge olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Blijf gratis op de hoogte