Nu in ‘t seizoen: radijs

3 april

Radijsjes: ze zijn er in allerlei kleuren, vormen en afmetingen en hebben prachtige namen, zoals Cherry Belle en French Breakfast.

De Chinezen knabbelen er al ruim 3000 jaar op, de Romeinen waren er weg van en de Japanners gebruiken geraspte radijs ter garnering. Het lid van de kruisbloemenfamilie is vernoemd naar een Grieks woord wat ‘snel verschijnend’ betekent. Heel fijn voor de ongeduldige tuinier!

Het levensverhaal van de radijs gaat vele jaren terug. Uit de geschiedschrijving weten we dat de Egyptische tempelbouwers radijs áltijd op voorraad hielden en dat de groente bij de Grieken zo geliefd was, dat er in de tempel van Apollo in Delphi gouden beeldjes van de radijs zijn gevonden. Naar schatting kwam de radijs in de 16e eeuw in Noord-Europa terecht en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken.

Wij gebruiken met name de rode, ronde variant, maar de radijs wordt in vele soorten en maten gekweekt. De langwerpige, grote en zwarte soort heeft de naam rammenas. Grote witte rammenas heet rettich en de kleinere, langere en witte variant noemen we ijspegel. Het Japanse broertje heet daikon. Elke soort heeft een andere smaak en het is dan ook geweldig om ermee te experimenteren in de keuken.


Wist je dat…
– De radijs van oorsprong gegeten werd om eetlust op te wekken? Mocht je een groots en uitgebreid menu aan het bereiden zijn, dan kun je radijs dan ook het beste verwerken in een fris voorgerecht.

– De radijs je smaakpapillen reinigt?

 – Je zelfgekweekte radijs al binnen een paar weken kunt oogsten?

– De peperige en frisse radijs het erg goed doet in zware en pittige gerechten? Andere super smaakcombi’s zijn bieslook, curry, honing, munt, peterselie, vanille en zeewier.

– Voelt de radijs stevig aan en is hij knapperig? Dan is hij goed vers. Mocht je een zachte radijs in huis hebben, gooi hem dan niet in de prullenbak. Leg hem een tijdje in ijskoud water en voilà: hij is weer klaar voor gebruik.

Recepten met radijs:
Koude bietensoep met haring van Bak
Salade met rode biet en peertjes

Het radijsseizoen loopt van april tot de eerste nachtvorst. Als het te droog is buiten, dan ligt het seizoen even stil.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief