Nu in ‘t seizoen: pruimen

20 augustus

Pruimen zijn bijzonder lekker in een gebakje, hebben een flinke pit en de Belgen noemen ‘m kwets. Je kunt ze gewoon in Nederland aan een boom zien hangen, maar meestal hebben ze een reis uit Spanje of Frankrijk achter de rug.
 
Van oorsprong komen pruimen waarschijnlijk uit Armenië, maar ze worden al minstens 500 jaar in West-Europa geteeld. Ze is een steenvrucht, net als kersen, abrikozen en perziken. Als het oogsttijd is – augustus en september – dan hoef je maar aan de boom te schudden of ze valt al naar beneden. Maar wees er snel bij, want insecten zijn dol pruimen.
 
Soorten pruimen
Er zijn drie soorten pruimen: kersenpruim, wilde kersenpruim en de ‘gewone’  pruim. Enkel de laatste kom je tegen op de fruitafdeling van je (super)markt, die is eetbaar. Deze drie vinden wij heel erg lekker:  
 
Opal
Deze pruim heeft een donkerblauwe tot paarskleurige schil, en is voor veel van jullie dé favoriet. Ze groeien aan kleine bomen, waardoor ze supergeschikt zijn om in je (kleine) tuin te planten. Koop je ‘m liever in de winkel, voel dan even of de pruim rijp is – maar niet zo hard knijpen dat je hem beurs maakt. Staat het velletje op knappen, dan is die nog niet ready-to-eat
Reine-claudes
Reine-claudes zien er misschien uit als een kruising tussen een grannysmith en een groene olijf, maar denk niet dat ze zuur smaken – ze zijn juist honingzoet en geschikt voor gebruik in desserts. Combineer ze met vanille en amandel in taarten of crumbles, serveer ze simpelweg met crème fraîche of Griekse yoghurt. Maar als je ze plukt als ze net rijp zijn, is er niets verrukkelijker dan een reine-claud zo uit de hand.
 
Ontario
Zie je een groengele pruim in de winkel liggen, koop hem gerust. Dit is waarschijnlijk de Ontario, een grote pruim die al vroeg rijp is. Misschien niet de bekendste, maar wel sappig en vlezig. En ruik je er aan (tip!) dan snuif je een zaligzoete geur op.
 
Recepten met pruimen
Tarte tartin van pruimen
Mueslirepen
Rodekool, krokante bacon & rozemarijn

Pruimenseizoen
In de na-zomer zijn pruimen op z’n lekkerst: augustus en september. 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief