Nu in ‘t seizoen: paprika

20 juli

Fris, smakelijk en veelzijdig – paprika’s zijn onmisbaar in de keuken. Hoewel ze behoren tot de peperfamilie zijn ze niet scherp, al zien ze er nog zo vurig uit.

Oorspronkelijk komt de paprika uit Zuid-Amerika. In 1512 werd ‘ie voor het eerst gespot in Europa, meegenomen door wereldreizigers. Er gaan zelfs verhalen rond dat het Columbus is geweest die de groente persoonlijk aan boord heeft meegenomen, maar of dat waar is… dat zullen we nooit zeker weten.  Paprika’s houden van warmte en gezien hun temperamentvolle Zuid-Amerikaanse achtergrond is het lastig om ‘m in Nederland in de natuur te kweken. In verwarmde kassen kan dit uiteraard wel en mocht je thuis zelf een gokje willen wagen, gebruik dan een broeikasje en zet die in je vensterbank.

De kleuren variëren van groen tot rood: groene paprika’s worden geoogst voor ze helemaal rijp zijn en smaken daarom bitterder dan de zoetere rode, gele en oranje varianten. Naast de bekende ‘ronde’ paprika zie je in veel supermarkten ook puntpaprika’s liggen. Deze langwerpige variant is extra zoet en bevat, in tegenstelling tot haar broertjes en zusjes, nauwelijks pitten.

Verder kennen we ook minipaprika’s, die bij uitstek geschikt zijn om te serveren als crudité of om tevullen met rijst als voorgerecht. En heb je ooit van witte paprika’s gehoord? Deze variant is bij ons niet zo bekend, maar daarentegen megapopulair in Tsjechië en Hongarije!

De paprika behoort tot de heilige drie-eenheid van de Creoolse keuken (samen met bleekselderij en uien). Maar ook in de mediterrane keuken zijn paprika’s  een belangrijk ingrediënt. Vul ze en bak ze in de oven, rooster en pureer ze of voeg ze toe aan soepen of sauzen, of verwerk ze in reepjes of fijngehakt in roerbakgerechten. Of eet ze lekker rauw als gezond snackje of tussendoortje.

Lekkere smaakcombinaties: amandel, basilicum, dille, gember, komijn, koriander, milde azijn, oregano, pijnboompitten, pittige kaas, rozemarijn, salie, tijm en tomaat.

Recepten met paprika:
Klassieke gazapcho
Veelkleurige paprikasalade
Shakshuka
Gevulde paprika met groente
Tomaten- paprikasap
Gebakken groene mini-paprika’s

Je kunt paprika het hele jaar door kopen, maar hij is op z’n lekkerst tussen mei en oktober.     
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief