Nu in ‘t seizoen: lente-ui

26 april

Lente-ui, het kuikentje onder de groenten, onvolgroeid maar volwassen van smaak. Zacht en licht pikant als een mini prei! Ondanks hun kleine formaat zijn ze groots in de Aziatische keuken en voorjaarsgerechten.

Lente uitjes behoren tot de ajuinfamilie, dit is een groep van groentes die ook wel wortel groente wordt genoemd, daartoe behoren onder andere uien, prei, knoflook en sjalotten. Ajuingroente worden zo genoemd vanwege een krachtige antivirale stof, allicine. Lente-ui bevat heel weinig calorieën, geen vet maar wel veel vezels. Dit uitje zit vol foliumzuur, calcium, ijzer, vitamine A, C, K en B6.

Je kunt heel gemakkelijk zelf lente-uitjes kweken. Ze groeien snel en hebben weinig last van lage temperaturen of ziekten. Het best doen ze het van februari tot april en in juli. Je kunt lente-uitjes dicht op elkaar plaatsen, zo kun je meer tegelijk kweken en blijven de uitjes fijn. Veel mensen gebruiken alleen de stengel en gooien de onderkant weg. Dit is zonde want als je uitjes in een kom met water op een zonnige plek
zet, groeit het groene stengeltje weer verder!

Koken met lente-uitjes 
In de Aziatische keuken is de lente-ui een geliefd ingrediënt vanwege zijn frisse en sterke smaak. Je kunt ze door rijst of pasta doen maar ze zijn ook ideaal als garnering voor soepen, salades en schotels. Ook lekker in yoghurtsauzen, roerbakschotels en curry’s. Ook heerlijk om rauw uit het vuistje te eten met een goeie dipsaus of om ze op een mooie zomeravond op de bbq te leggen.

Lekkere smaakcombinaties                                                
limoen, komkommer, paprika, bleekselderij, wortel, gember, koriander, tofu, eieren, vette vis, kip, varkensvlees.

Recepten met lent-ui
Pasta primavera
Gewokte kip met amandelen
Pad thai met gebakken garnalen
Jamie’s flitsende visstoof
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief