Nu in ‘t seizoen: courgette

31 augustus

Courgette is razend populair. Niet zo gek want ze heeft een milde smaak en zachte textuur. Een lieflijk kindervriendje, dat makkelijk flirt met andere groentes, kruiden en noten. Zeg gerust: een echte gemaksgroente.

Waar de courgette haar eerste stapjes op de aarde zette, is een klein raadsel. De ene wetenschappelijke genie denkt dat ze uit Peru komt, de ander Mexico of Guatemala. En of deze groene mergpompoen 9.000 jaar oud is of jonger, is ook nog maar de vraag.  
 
Maar laten we het bij de feiten houden. De kop en de kont van de courgette kunnen we niet eten, maar je hoeft dit  juweeltje niet te schillen. Vaak is ze zo’n 300 tot 450 gram, twee keer de dikte van een komkommer. Tenminste, de meeste hier in Nederland.
 
Iets minder bekend zijn de wit, gele, oranje, peervormige en ronde courgettes. Maar minstens zo lekker, al niet lekkerder. De Italianen eten het groene juweeltje het liefst zo groot als een vinger, vol smaak en stevig. Deze minicourgettes (zucchini) zou je met het grootste gemak ook in jouw moestuin kunnen kweken, ze groeien als kolen. En hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe er komen.
 
En wist je dat de Italianen ook de mannelijke bloemen eten? Favoriet is gefrituurd, maar je vindt de kanariegele trompetten ook rauw terug in een salade. Als je dit ook eens wil proberen, vers uit je moestuin, haal dan wel even de stamper eruit. Die is giftig.
 
Boekentip: I love groente. Dit boek brengt een ode aan groente in alle kleuren. Van de prachtige purperen aubergine tot knaloranje worteltjes en tomaatjes. Daar hoort de courgette natuurlijk ook bij. 66 recepten die je makkelijk op een doordeweekse dag kunt maken. Groente rocks!
 
Wanneer is de courgette in het seizoen?
Zoveel de courgette van de zon houdt, zo haat ze vrieskou. Dat betekent dat je haar pas in juni kan kopen tot ongeveer oktober – een beetje afhankelijk van de eerste vorst. Dit geldt natuurlijk niet voor de kascourgette, die kun je een heel jaartje rond krijgen.   
 
Recepten met courgette
Mini pizza’s van courgette
Courgette- en wortelrepen salade
Gevulde courgettebloemen
Quiche met courgette en ricotta
Soep met courgette, venkel en kokkels

Courgettecombinaties
De courgette laat zich graag combineren met tomaat, olijfolie, munt, knoflook, fetakaas, Spaanse peper, bos-ui, basilicum, dille, citroen, kerrie, tijm, oregano, aubergine, rozemarijn, koriander, komijn, kervel en bijvoorbeeld het kostbare saffraan. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief