Nu in ‘t seizoen: boerenkool

28 september

De tijd dat boerenkool alleen in stamppot ging, ligt ver achter ons. Gelukkig maar, want je kunt er zoveel meer mee dan je in eerste instantie zou denken! De groene blaadjes zijn hartstikke hip en in menig restaurant weer op de kaart te vinden. En nee, niet in combinatie met aardappelpuree. Maar als shake, cocktail, chips en pasta. En wist je dat er zelfs boerenkoolbier bestaat?
 
Waar boerenkool oorspronkelijk vandaan komt, daar is men niet helemaal over uit. Wij Nederlanders vinden het een typisch Hollandse groente, maar ook bij de oude Romeinen was de groente zeer geliefd. Wat we wel weten, is dat ‘ie wereldwijd al meer dan 2000 jaar in de keuken te vinden is én tijdens de Middeleeuwen ook al mega populair was. 
 
Boerenkool zit bomvol vitaminen. Wist je bijvoorbeeld dat er in een sinaasappel minder vitamine C zit dan in hetzelfde gewicht aan boerenkool? We noemen het niet voor niets een superfood, want naast vele vitaminen heeft boerenkool een ontgiftende werking en zit het barstensvol anti-oxidanten, die zorgen voor een strakke en stralende huid.
 
Heb je nog een zak boerenkool thuisliggen maar weet je niet wat je er mee kunt doen? Maak er dan eens zelfgebakken chips van en serveer als snackje. Of mix een handje boerenkool, een banaan, een glas water en een handvol aardbeien tot een romige smoothie. De blaadjes doen het overigens ook erg goed door je favoriete salade.

Boekentip
Boerenkool, 65 recepten met boerenkool en andere koolsoorten

 
Wanneer is boerenkool in het seizoen?
Boerenkool is een typische wintergroente. De eerste bladeren worden vaak pas in november geoogst, als de eerste nachtvorst erover is geweest. Het blad verliest hierdoor namelijk haar bitterheid en ligt vervolgens tot maart in de winkels. Boerenkool kan op alle grondsoorten geteeld worden en het is dan ook bij uitstek een makkelijke moestuingroente. Zelf kweken? Zaai in juli de zaadjes uit, dan geniet je in de koude wintermaanden van je eigen oogst.

Boerenkool combineer je met…
Bosui, dragon, gember, kaas, kastanje, knoflook, paddenstoelen, salie en tijm.

Recepten met boerenkool
Chips van boerenkool
Ovenschotel met saucijsjes en boerenkool
Gebakken schar met boerenkoolpesto
Preisoep van Jamie Oliver

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief