Nu in ‘t seizoen: bloedsinaasappel

6 januari

Net als de gewone sinaasappel is deze schitterende vrucht rond en fris, maar daar houdt de overeenkomst wel op. Want een sinaasappel is, nou ja, een sinaasappel. Maar een bloedsinaasappel biedt een heel nieuw smakenpalet. Dit komt door de aanwezigheid van anthocyaan in het scharlakenrode vruchtvlees, het pigment dat ook in rode bloemen voorkomt. De geur is bedwelmend en de intense zoetheid krijgt tegenwicht van een vleugje bitter en zuur. 

Verder is de vrucht moeilijker te schillen, maar het is de moeite zeker waard. Bloedsinaasappels komen vaak van Sicilië. De bekendste variëteiten zijn de moro, de sanguinello en de tarocco. Wil je er in de keuken mee aan de slag, combineer ze dan met bittere smaken, bijvoorbeeld met campari in sorbets of cocktails. Ook lekker: in plakjes door een salade met mozzarella en granaatappelpitjes, maak er een bloedsinaasappeltaart of -souffle mee of gebruik sap en schil voor een heerlijke citruscurd.

Het seizoen van bloedsinaasappels loopt van december tot en met maart.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief