Nu in ‘t seizoen: bleekselderij

20 augustus

Stond de bleekselderij vroeger alleen bekend als kookgroente, zien we hem nu steeds meer rauw in een frisse salade. Maar deze knapperige variant van de selderijfamilie laat zich graag met andere ingrediënten van zijn beste kant zien. Lees hieronder meer over deze selderie, waar je ook tips vindt om deze (stugge) stengel klaar te maken.
 
De selderij kwam in de 17e eeuw van Italië naar Nederland, en het was een blijvertje. We kennen drie soorten: de knolselderij, snijselderij én de bleekselderij. Alle drie supergezond en absoluut geen dikmakertjes. Maar er zijn ook verschillen: zo is de knolvariant mild van smaak en wordt alleen de stoppelknol gegeten. Van de snij- of bladselderij gebruiken we zowel het bladgroen als de stengel, en van het bleke broertje eten we enkel de c-vormige stengel. Over die laatste vertellen we je graag een beetje meer.
 
De smaak van bleekselderij heeft veel weg van platte peterselie, maar dan sterker. Hij bevat veel vitamine B en C, en is bovendien caloriearm. Kook, bak, stoof of eet hem rauw zoals de Amerikanen, die hem graag met veel lawaai opknabbelen. Dit stengelgewas moet je wel even flink schillen en verlos ‘m van de stugge draden binnenin. Hoe je dat doet? Snijd het plukje groen van de bovenkant en haal het buitenste jasje er met een dunschiller af. Knak net voor de top de stengel door richting de bolle kant.
 
Bleekselderijseizoen
Je kunt de bleekselderij het hele jaar door kopen, maar is op z’n best in juni tot en met eind november.
 
Perfecte smaakcombinaties
De bleekselderij laat zich graag combineren, bijvoorbeeld zo:
 
Stoofpoten en bleekselderij
Een heerlijke stoofpot, uiteraard met bleekselderij.
 
Pasta en bleekselderij 
Vaak heeft het bij pasta een heerlijke toevoeging, bleekselderij. Maak eens deze Orecchiette met rucola & pecorino
 
Soep bleekselderij
Een klassieke combinatie. Houd het simpel met bij deze twee soepjes: knolselderijsoep en goulashsoep. 
 
Vis én bleekselderij
In deze combinatie zien we de bleekselderij vaak terug. Probeer deze heerlijke octopussalade of in bier gekookte mosselen.
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief