Nu in ‘t seizoen: asperges

1 mei

Er zijn tegenwoordig talloze soorten asperges verkrijgbaar: dikke, dunne, kleine, groene, wilde, witte, enorm grote en zelfs paarse. Afgezien van het uiterlijk zit het echte verschil hem in de smaak. Deze varieert van nootachtig en stevig tot mild en fluweelzacht. De grote rijkdom van ‘wit goud’ eten vind je terug in het feit dat ze zo’n kort seizoen hebben en je er dus ieder jaar snel bij moet zijn!

De asperge is een van de meest voedzame groenten die er bestaat. Deze parel van het land bevat een hele cocktail aan voedingsstoffen en vitamines. Zo is het voor zwangere vrouwen goed om ze veel te eten, omdat ze gigantisch veel foliumzuur bevatten. Hiernaast zuivert de asperge de lever, wat je nog weleens kunt ruiken op het toilet als je de volgende ochtend moet plassen.

Witte en groene asperges telen we in Nederland voornamelijk in Limburg, waar ze aan dezelfde plant groeien. Het kleurverschil zit ‘m in het feit dat de witte asperge onder de grond worden geteeld en groene asperges boven de grond, waar het licht ze een andere kleur geeft.

De groene variant heeft een krachtigere smaak dan haar witte broertjes.  En sinds een aantal jaar kennen we in Nederland ook de paarse asperge. Dit ras is overgewaaid vanuit Australië en Nieuw-Zeeland en is nog relatief moeilijk te verkrijgen. De paarse variant heeft een hoger suikergehalte en smaakt hierdoor zoeter. En je kunt ze, in tegenstelling tot de witte en groene soort, ook rauw eten.

Asperges kun je stomen, koken of kort roosteren of grillen. Bij deze laatste twee bereidingen haal je de nootachtige smaak extra naar voren. Ga je ze koken, dan is het handig om een aspergepan te gebruiken. Hierin blijven ze namelijk tijdens het koken rechtop staan, waardoor de kopjes lekker stevig blijven. Heb je deze niet, bindt ze dan aan elkaar en zet ze rechtop in een gewone pan. Hoe je ze ook klaar maakt, olijfolie, boter en citroensap zijn altijd al beste vrienden geweest van de koningin van de groenten. En wat ook handig is om te weten: witte asperges moet je schillen, groene niet.

Andere smaken die goed bij asperges passen: Parmezaanse kaas, Spaanse peper, zeevruchten, ei, rozemarijn, krokante bacon, mozzarella, hollandaisesaus en ansjovis.

Recepten met asperge:
Gigli met parmaham en asperges
Ceviche van zeebaars
Quinoasalade met groene asperges
Witte aspgergesoep
Tonijn & Siciliaanse couscous

Het (witte) aspergeseizoen loopt van begin mei tot eind juni. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief