Maak je keuken tot een Japandi keuken met deze tips!

28 mei

Ben jij uitgekeken op je oude keuken en zoek je naar een sprekende en tegelijk rustige stijl voor je nieuwe keuen? Dan kies je voor de Japandi stijl. Het is een functionele stijl, minimalistisch en met een warme uitstraling. Je tovert je keuken eenvoudig om tot een Japandi keuken met deze slimme tips.

Wat is de Japandi stijl

Japandi is een combinatie tussen een Japans en Scandinavisch design. Beide stijlen hebben een waardering voor de natuur, voor vakmanschap en het minimalisme. Dit zie je duidelijk terug in deze interieurstijl. Japandi staat ook wel bekend onder de naam ‘Japans minimalisme’.

De Japandi stijl wordt gekenmerkt door neutrale tinten, strakke lijnen en open, opgeruimde ruimtes. Er is wel plaats voor accessoires, mits het er niet te veel zijn en ze binnen de rustige stijl passen.

Sfeer in Japandi

In een Japandi interieur kom je helemaal tot rust. Dat moet dus ook het thema zijn van de keuken: een plaats waar je geen overbodige prikkels krijgt en waar rust en ruimte centraal staan. Geen felle kleuren dus, en geen overdaad aan meubelen en accessoires. In plaats daarvan kiest je voor een minimalistisch ontwerp, natuurlijke materialen en zachte tinten.

De kleuren van een Japandi keuken

Kleuren die goed passen bij de Japandi stijl zijn (crème)wit, bruin, beige grijs en terracotta. In het Japandi interieur wordt vooral gewerkt met contrasten. Door een donkere houtsoort met een lichte te combineren bijvoorbeeld, een licht aanrechtblad met zwarte keukenapparatuur te kiezen, of crème keukenstoelen met een donkerbruine bekleding.

Voor de grotere oppervlakten is het beter een lichte tint te kiezen. In deze woonstijl staat openheid centraal, en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en een frisse look heeft.

Het licht in een Japandi keuken

Natuurlijk licht is een belangrijk aspect in een Japandi woonstijl. Grote ramen die veel daglicht doorlaten zijn een echte must. Omdat zonlicht niet altijd gewenst is in een keuken, bijvoorbeeld op warme dagen, kies je voor inbetween gordijnen. Dit zijn gordijnen die wat betreft stofdikte tussen gewone gordijnen en vitrage inzitten. Ze zijn transparant, maar hebben een vollere uitstraling waardoor ze wel licht doorlaten, maar de sterkte zonnestralen buiten houden.

Wabi Sabi

Schoonheid van imperfectie staat centraal in deze woonstijl. Dit wordt ook wel Wabi Sabi genoemd. Dit is een Japanse levenskunst. Het wordt gekenmerkt door asymmetrie, geometrische vormen en strakke meubelen. Daarbij hoort ook de keuze voor minder spullen. In plaats van je keuken vol te zetten met spullen kies je voor dingen die hun eigen verhaal vertellen en passen bij jouw smaak.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief