Kookboekauteur Alexander Gershberg over plantaardig eten

1 november

Deze week is het veganweek! We willen je laten zien dat plantaardig eten hartstikke lekker kan zijn! Vandaag kletsen we bij met Alexander Gershberg, die je misschien wel kent van zijn boek Vegan for Friends

Negen jaar geleden studeerde Alexander aan de dansacademie van de theaterschool in Amsterdam. Hij had last van een huidziekte waar hij maar niet vanaf kwam. ‘Uiteindelijk probeerde ik een macrobiotisch dieet, en dat werkte verrassend goed,’ vertelt hij. De huidziekte ging weg, en hij voelde zich veel energieker, flexibeler en sterker. ‘Als danser ben je je heel bewust van je lichaam, dus ik kon het verschil goed merken.’

Inspiratieloos
Een macrobiotisch dieet betekent veel granen en biologische seizoensproducten. Alexander: ‘Ik vond het niet per se een interessant dieet. De recepten die ik vond waren saai en ouderwets, en een beetje inspiratieloos. En dat terwijl ik juist graag mensen wilde inspireren om plantaardig te eten. Daarom besloot ik zelf te gaan experimenteren en te kijken of ik aantrekkelijke en smaakvolle recepten kon bedenken. Daarom ben ik uiteindelijk chef geworden.’

Russische roots
Alexanders zoektocht naar inspiratie beperkte zich niet tot wat hij al kende. ‘Ik begon me te verdiepen in traditionele kooktechnieken. Vroeger aten veel meer mensen plantaardig, en in veel niet-Westerse landen is dat nog steeds zo. In Japan, Mexico en India bijvoorbeeld, maar ook in Rusland, waar mijn roots liggen, vind je nog veel traditionele plantaardige gerechten op het menu. Dat is niet voor niets: ze zijn gezond, bevatten veel voedingsstoffen en hebben zich al generaties lang bewezen.’Vegan for Friends
Afgelopen zomer verscheen Alexanders eerste kookboek Vegan for Friends. ‘In elk hoofdstuk zet ik een andere vriendengroep centraal. Op basis van hun stijl en vibe kook ik verschillende moderne gerechten, maar de manier waarop ik ze bereid en presenteer is wat traditioneler. Het liefst kook ik met producten in hun meest pure vorm, dus niet met soyamelk, vleesvervangers of andere zwaar bewerkte of geraffineerde producten. Ik gebruik de hele graankorrel, boon of groente en andere producten die op traditionele wijze zijn verwerkt.’

Going vegan
‘Steeds meer wetenschappers, voedingsdeskundigen en chefs zijn het erover eens dat we naar een samenleving toe moeten waarin we meer plantaardig eten,’ zegt Alexander. Betekent dat dat we nu allemaal moeten switchen naar een vegan lifestyle? ‘Tenzij je echt heel enthousiast bent, zal ik niet adviseren om meteen je hele eetpatroon om te gooien. Begin het eerst te ontdekken, kook recepten die je lekker vindt en raak er langzaam steeds meer aan gewend. Ik eet ook nog steeds wel eens een stukje vis!’

 

Alexander Gershberg is geboren in Rusland en groeide op in Israël. Hij woont sinds 2006 in Nederland waar hij een 100% vegan en biologisch cateringbedrijf heeft: Vegan Sundays. Zijn unieke fusion-kookstijl is beïnvloed door de Russische, Israëlische en Midden-Oosterse keukens waarmee hij is opgegroeid. Eerder dit jaar verscheen zijn eerste kookboek, Vegan for Friends (€ 24,99, Karakter Uitgevers B.V.).

In een van de hoofdstukken kookt hij voor zijn vrienden in het Midden-Oosten. Hij maakt onder andere een rodelinzensoep, groene falafel en malabi, een soort panna cotta. Deze recepten vind je op onze site, als voorproefje op zijn boek.Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief