Kook eens met: banaan

15 april

Veel atleten nemen voor het sporten nog snel even een banaantje voor de energie. Geen wonder, de banaan staat namelijk bekend om zijn snelwerkende koolhydraten en vezels die vrijwel direct door het lichaam worden opgenomen. Ideaal voor als je wat extra energie kunt gebruiken.

Daarnaast zitten ze bomvol glycogeen, een suiker dat vooral in je spieren wordt opgeslagen. Hoewel de banaan in vergelijking met bijvoorbeeld appels en peren weinig vitamine C bevat, barst hij wel van de kalium. En dat is weer goed voor je vochtbalans, bloeddruk en spierstofwisseling. 

De langwerpige, licht gebogen vrucht met zijn gele jasje komt uit warme, tropische landen en hangen in trossen aan bananenplanten. Zodra de bananen groter worden, worden de trossen zwaarder en gaan hangen. De bananen blijven echter, tegen de zwaartekracht in, naar boven groeien. En zo wordt ‘ie dus krom. Er klopt dus niets van het verhaal dat bananen naar de zon toe groeien!

Waar overigens ook al jarenlang discussie over wordt gevoerd, is tot welk ras de banaan hoort. Wij beschouwen ‘m als een stuk fruit, maar volgens de officiële tuinbouwdefinitie is het een groente. En de plant waaraan hij groeit is een kruid. 

Naast de gewone pisang maakt de bakbanaan (ook wel bakabana genoemd) steeds meer zijn intrede in onze keuken. In tegenstelling tot zijn ‘normale’ broertje, wordt hij eerst gebakken. De zoetste soort ter wereld is de babybanaan, een minivariant van rond de 8 cm lang. En heb je ooit gehoord van rode bananen? De kleur van deze soort komt van betacaroteen, het stofje dat ook de wortel haar kleur geeft. Hij is vooral populair in warme landen en nog niet zo bekend in Nederland.

Een banaan kun je lekker makkelijk rauw eten, maar probeer er eens wat meer mee in de keuken. Wat dacht je van een bananensmoothie? Bak er een brood mee, of pannenkoekjes. Hoe donkerder de schil, hoe rijper en zoeter hij is. Gooi ‘m dus niet zomaar weg als de schil donkere vlekjes begint te krijgen. En mocht je te veel rijpe bananen in huis hebben, haal hem dan uit zijn schil, snijd hem in plakjes en vries in. Je hebt dan altijd rijpe banaan in huis!

Die schil hoeft overigens ook niet direct de prullenbak in: met de binnenkant van een bananenschil kun je jouw zilverwerk weer glans geven. Of de krassen op een CD mee wegpoetsen.

Smaken die goed bij banaan passen: rum, chocolade, limoen, kokos, koffie, amandel, kersen, hazelnoot, spek.

Recepten met banaan:
Bananenbrood met appel en boekweit
Banoffee Alaska
Banaan-kokos-pannenkoekjes
Pannenkoeken met blauwe bessen
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief