Kerst met Amsterdam Foodie

4 november

Nieuwsgierig hoe jouw favoriete culi uit de foodblogger top 100 de kerst viert? Wij ook! We vroegen verschillende foodies de hemd van het lijf, zodat we je kunnen vertellen waar deze kerst de place to be is voor een kerstlunch. Maar ook wat de leukste kerstcadeautjes zijn voor kookfanaten en waar je naartoe kunt als je de kerstgekte even wil ontvluchten. Laten we je maar niet langer ophouden, hier komen de tips van Amsterdam Foodie

Hoe vier jij de kerstdagen het liefst?

‘Eten, drinken en nóg meer eten. Natuurlijk met de meest belangrijke mensen in mijn leven, het liefst met mijn familie uit de Verenigde Staten en België, mijn schoonfamilie uit Texas of mijn vrienden hier in Amsterdam.’
 
De lootjes zijn weer getrokken! Heb jij een originele tip voor foodfanaten?
‘Ik heb voor verschillende foodie-vrienden een wijnbeluchter gekocht. Dit apparaatje voegt zuurstof toe aan rode wijn terwijl je hem inschenkt. Het maakt de smaak beter, net alsof je de wijn een uur van tevoren heb gedecanteerd. Het helpt zelfs een goedkope fles beter te laten smaken!’
 
Wat is aan jou de meest gestelde vraag rondom de feestdagen?

‘Meestal vragen toeristen die Amsterdam komen bezoeken tijden de feestdagen welke restaurants open zijn met de kerst. Het antwoord verandert ieder jaar, en veel restaurants delen hun plannen voor Kerstmis en Nieuwjaar pas in december. Ik krijg ook vaak de vraag van Britse expats waar je een kalkoen kunt kopen. De meeste goede slagers bestellen er graag eentje voor je, en online bestel je op beefensteak.nl goede, grote stukken vlees. Een aanrader!’
 
Wat is jouw top drie om buiten de deur kerst te vieren?
‘Ik ben met kerst niet vaak in Amsterdam, omdat mijn familie hier niet woont. Ik ben echter wel dol op een bezoekje aan een kerstmarkt, als ik er een kan vinden – de smaak van glühwein is voor mij de smaak van de feestdagen! Dit jaar ga ik op kerstavond naar restaurant Floreyn, in de Amsterdamse Pijp, waar ze een vijfgangenmenu serveren. Het belooft heerlijk te worden! Op tweede kerstdag vind je me waarschijnlijk in een gezellig bruincafé,  zoals Papeneiland of Hoppe, voor een donker bockbier met wat ossenworst.’
 
Waar moeten we zijn als we de feestdagen een jaartje willen ontvluchten?
‘Mijn broer woont in Valencia, in het zuiden van Spanje. De perfecte stad voor een culinaire winterstop: het weer is daar veel leuker dan in Amsterdam (niet zo moeilijk in december!). En het eten is er geweldig. Waanzinnige tapas en paella maar ook minder clichégerechten uit de regio, en letterlijk ongeveer een derde van de prijs van wat je betaalt in restaurants in Amsterdam…’
 
Hoe ziet jouw ideale kerstmenu er dit jaar uit?
‘Voor het eerst dit jaar komt mijn hele familie naar Amsterdam, tijd om wat inspiratie op te doen en met jullie te delen. Als voorgerecht denk ik aan een zalmcarpaccio, want gerookte zalm staat synoniem voor Kerstmis met mijn familie. Dit recept voelt als een update van de traditionele. Als hoofdgerecht zou het zomaar eens porchetta kunnen worden. Toen ik een paar maanden geleden in het vliegtuig naar de VS zat, keek ik hoe Jamie Oliver en Genaro Contaldo porchetta maakten. Sindsdien staat het op mijn verlanglijstje. Hoewel, mijn broer zal me vermoorden als ik geen traditionele Engelse kalkoen maak… Het geheel zou ik afsluiten met een kersenclafoutis, een herinnering aan mijn tienerjaren. Toen ik 18 was, ging ik naar de Cordon Bleu-school in Parijs om de basisprincipes van de old-school Franse keuken te leren. Ik kook niet veel meer in die stijl, maar ik hou nog steeds van clafoutis (iets dat ik me nog goed uit die tijd kan herinneren). Dit dessert voelt voor mij nostalgisch.’
 
Social accounts:
Website: www.amsterdamfoodie.nl
Facebook: Amsterdam Foodie
Twitter: @AmsterdamFoodie
Instagram: @AmsterdamFoodie

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief