Is kokos gezond?

20 november

Kokos is echt populair geworden en je kunt er van alles mee doen. Denk bijvoorbeeld aan kokosmelk, kokosbrood, kokosolie, koekjes met kokos, maar ook kokossnippers en -vlokken. Je hebt ook bepaalde producten op de markt, zoals de coconut Aminos, die je heerlijk kunt gebruiken in gerechten.  Wist je trouwens dat kokos ook heel gezond is? In dit artikel vertellen we alles over de gezondheidsvoordelen van kokos. Benieuwd? Lees dan verder!

De veelzijdigheid van kokos

Kokos is een super veelzijdig ingrediënt dat je op allerlei manieren in de keuken kunt gebruiken. Met kokosmelk maak je curry’s en soepen lekker romig en geef je ze een zachte smaak. Kokoswater is heerlijk in smoothies en andere drankjes, lekker verfrissend. Kokosolie is ideaal om mee te wokken en geeft gebakken gerechten een bijzondere smaak. En kun je kokosbrood, koekjes met kokos, snippers en vlekken nog lekker gebruiken als snacks en toetjes.

Kokosolie en gewichtsverlies: feit of fabel?

Er wordt online veel gezegd over de gezondheidsvoordelen van kokosolie, zoals dat het zou helpen bij afvallen, buikvet verminderen en vetverbranding stimuleren. Maar onderzoeken laten zien dat kokosolie misschien niet zo goed helpt bij afvallen als vaak wordt gedacht. Uit de studies blijkt dat kokosolie niet echt een positief effect heeft op het verliezen van gewicht, het verminderen van het vetpercentage of het kleiner maken van de middelomtrek.

Verzadigd vet in kokosolie

Kokosolie valt op door het hoge gehalte aan verzadigd vet, wel zo’n 85% van het vet in kokosolie is verzadigd. Dit soort vet staat erom bekend dat het het LDL-cholesterol, het ‘slechte’ cholesterol, kan verhogen, wat weer kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant worden plantaardige oliën vaak als beter gezien voor het LDL-cholesterol.

Laurinezuur in kokosolie

Het Voedingscentrum geeft aan dat laurinezuur, een soort verzadigd vet in kokosolie, het cholesterolgehalte flink kan verhogen. Dit zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Maar sommige wetenschappers zijn het daar niet helemaal mee eens en denken dat laurinezuur misschien juist bescherming biedt tegen bepaalde gezondheidsproblemen. Toch heeft de Europese voedselautoriteit EFSA nog geen officiële gezondheidsclaims voor verzadigd vet en laurinezuur in kokos goedgekeurd, omdat het bewijs nog niet sterk genoeg is.

Andere kokosproducten en gezondheid

Kokos is er in allerlei vormen, zoals room, melk, crème, geraspt en als schaafsel. Deze producten bevatten ook allemaal wat verzadigd vet. Kokoswater heeft suiker, dus het is niet altijd een gezonde keuze. Als je te veel van deze kokosproducten eet of drinkt, kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Het is dus slim om ze met mate te gebruiken.

De gezondheidsvoordelen van kokos: wat zegt de wetenschap?

Hoewel er nadelen zijn aan kokos, zijn er ook voordelen voor je gezondheid. Kokos bevat belangrijke vitaminen, zoals vitamine C. Deze verbeteren je weerstand en het werkt ook als een antioxidant. Ook zit er vitamine B11 in kokos zit. Deze vitamine is weer goed voor de groei en het maken van bloedcellen. En kokos heeft mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan en selenium, die allemaal helpen bij verschillende functies in je lichaam.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief