Foodtips Malta

4 november

Half oktober mocht ik mee op een korte food discovery tour naar Malta. Vanuit een natuurlijk soort enthousiasme zei ik direct ja! Later bedacht ik me dat ik eigenlijk verdomde weinig wist van dit eiland. Ik had echt geen idee wat ik moest verwachten. Bij Malta dacht ík vooral aan aardappels, hondjes en luchtige chocolaatjes. En natuurlijk aan het Eurovisie Songfestival. Inmiddels veilig terug kan ik je zeggen dat Malta (gelukkig) heel veel meer te bieden heeft. En zeker op foodvlak!

In drie dagen toerden we over het eiland, van hot naar her. We zagen de mooiste plekken, dronken de heerlijkste wijnen, maakten boottochtjes, dansten op pleinen, aten de bijzonderste gerechten… Kortom, een spoed-meet-upje Malta. Van alle indrukken deel ik hier mijn absolute top drie, totaal in willekeurige volgorde omdat ik niet kan kiezen.

1. Maltese wijn & wijngaarden
First but not least… de Malteser wijnen. Wist je dat Malta zo’n 70 wijngaarden telt? Ja het is waar, en ze maken er ook nog eens fantastische wijnen. Eigenlijk ook niet zo gek: Malta ligt naast Italië en heeft een mediterraan klimaat. Ze verbouwen er internationale druivensoorten, zoals cabernet sauvignon, syrah, merlot, sauvignon blanc, chardonnay en chenin blanc, maar Malta heeft ook zijn eigen druivensoorten: de gellewza en ghirghentina.
 
Wij bezochten Ta’ Betta Wine Estates, een prachtig gelegen wijnhuis met een indrukwekkend terras. Je kijkt er uit over de wijngaard, het Maltese platteland en op de achtergrond de Mdina en Valletta. Binnen is alles industrieel ingericht met de mooiste apparatuur om wijn te produceren. Onder het genot van kaasjes, worst en een werkelijk waar heerlijke artisjokkendip proefden we een paar fantastische wijnen uit het assortiment. Een aanrader als je van wijn houdt. Tip: wil je er ook een kijkje nemen, boek dan van tevoren een tour en wijnproeverij, want je kunt er niet zomaar binnenlopen. 
 
2. What’s up doc? Stuffat tal-fenek!
Zoals ik al zei, dacht ik bij Malta meteen aan de bekende Malta-aardappelen: zo’n lekkere kruimige aardappel. Maar als je écht een Malteser specialiteit wilt eten, probeer dan Stuffat tal-fenek, oftewel konijnenstoofpot. Zo lekker, en zo mals dat het vlees van het bot afvalt. Konijn is trouwens het grootst levende wild op het eiland, dus logisch dat je het vrijwel in elk restaurant op de menukaart vindt. Het is een echte lokale specialiteit. Zoek je een goed restaurant op Malta, dan kan ik je deze aanbevelen:

  • Bacchus: dit restaurant ligt in het hart van het prachtige oude Mdina met slechts vierhonderd inwoners. Het is gevestigd in een gewelfde kelder met twee sfeervol ingerichte kamers. Het heeft een heerlijke kaart én fantastische wijnen.
  • Caffe Cordina: in de hoofdstraat van Valletta vind je Caffe Cordina. Het is een restaurant, tea room, pasteria, koffiebar en ijswinkel in een. Drink een koffietje op het terras, kijk uit op het winkelende publiek en geniet van de huisgemaakte lokale, zoete delicatessen. Neem ook zeker even een kijkje binnen, want het is er prachtig. Het is tevens een aanrader om wat lekkers mee te nemen voor thuis – en mocht je dat doen en het al op hebben voor je op het vliegveld bent: ze verkopen hun producten daar ook.
  • Tartarun: in het pittoreske en kleurrijke visserdorp Marsaxlokk vind je het gezellige familierestaurant Tartarun. Bijzondere gerechten met voornamelijk vis, die een paar uur eerder nog vrolijk rondzwom; verser krijg je hem niet op je bord. Niet voor niets is dit gezellige restaurant geliefd. Reserveren is aan te raden!

 
3. Snacks galore! Malta (street)food is finger lickin’ good
Mijn guilty pleasure is streetfood. Overal waar ik kom, moet ik lokale snacks proberen. En laat Malta’s streetfood nou helemaal hot en heerlijk zijn. Een kleine top drie:

  • Pastizzi: een klein, ovaal en vooral heerlijk bladerdeeggebakje met een zoete óf hartige vulling (die laatste is mijn favoriet). Je vindt ze overal: bij kleine bakkertjes, op straat of in pastizzeria’s. De vulling bestaat in beide gevallen uit ricotta. In de zoete variant zit verder suiker en honing en wordt vaak als snackje genuttigd aan het eind van de dag. In de hartige variant vind je meestal erwtenpuree of vlees en is een echte hongerstiller.
  • Hobz biz-zejt: als je zegt dat hobz biz-zejt eigenlijk gewoon brood met olie is, dan doe je het tekort. Het is veel meer dan dat: denk dikke plakken brood met tomatenpasta, kappertjes, olijven, knoflook, zwarte peper, olijfolie en tonijn. Daar kan ik tonnen van op!
  • Toetje imqaret: imqaret is een traditioneel Maltees koekje van Arabische origine. In het deeg zit een vulling van dadels, op smaak gebracht met een beetje oranjebloesemwater en specerijen. De koekjes worden vervolgens gefrituurd en als snack verkocht op diverse marktjes en op straat. Ze staan vaak ook als dessert op de kaart met een bolletje ijs. Ik kan je zeggen: verrukkelijk!

 
Meer over Malta
Naast dat Malta me op culinair vlak verrast heeft, was ik tevens onder de indruk van de architectuur en alles wat ik er heb gezien en gedaan. Dus daarom ook een aantal off-food tips en weetjes:
 

  • Malta is ongeveer even groot als Texel. Het eiland (dat overigens tot een archipel van meerdere eilanden behoort) is maar 27 x 15 km2, ideaal voor een combinatie stedentrip-strandvakantie. Je vindt er een paar mooie zandstrandjes en met prachtige steden als Valletta en Mdina zul je je er niet vervelen.
  • De beste reisperiode is het voor- of naseizoen. In de zomer kan het er namelijk heel heet worden. Ik was er in oktober met 26 graden – perfect! En nog een pluspunt: het is maar drie uur vliegen vanuit Amsterdam.
  • Bossen, bergen en rivieren vind je niet op dit eiland, maar er zijn wel mooie natuurverschijnselen, zoals de Dingli Cliffs en de Blue Grotto. Dus regel een bootje en vaar langs de kliffen en grotten over het prachtige azuurblauwe water. Malta staat ook bekend om het duiken; het behoort tot de beste duikbestemmingen van Europa.
  • Bezoek zeker ook Vittoriosa (Birgu), Senglea (L-Isla) en Cospicua (Bormla). Deze prachtige steden staan bekend als the 3 cities. Wandel door de pittoreske straatjes en waan je even in de middeleeuwen. Een keer per jaar is er het Birgu-lichtfestival. Op vrijdagavond begint het feest en op zaterdag is het lichtfestival. Alle straatverlichting gaat dan uit en het hele stadje wordt sprookjesachtig verlicht met allemaal kaarsjes die overal in de straten worden opgehangen.
  • Bij het haventje van Birgu (Vittoriosa) kun je met een Dgh Ajsa, een typische Maltese gondel, naar Valletta varen. Neem de lift naar de Upper Barrakka Gardens. De op 60 meter hoogte gelegen tuinen bieden een prachtig wijds uitzicht over de Grand Harbour met cruiseschepen. Vanuit daar loop je zo Valletta in.
  • Wat een verrassend leuke en bruisende stad is Valletta. In 2018 was het nog Europa’s culturele hoofdstad. Fotogeniek door de straatjes, trappetjes en kenmerkende typische Maltese balkonnetjes. Overal vind je winkeltjes, restaurantjes en kerken. Ik bezocht St. John’s Co-Cathedral en ik was werkelijk verbluft door alle muurschilderingen en versiersels.
  • Mdina, voorheen de hoofdstad van Malta, is nog zo’n plek die het bezoeken waard is. In het prachtige middeleeuwse en ommuurde stadje wonen nog maar vierhonderd mensen. Mdina ligt op een bergplateau waardoor je ook een mooi uitzicht hebt over het eiland. Struin door de prachtige straatjes en schiet prachtige plaatjes.
  • Oké, ik kan het niet laten nog een foodtip te noemen: drankjes! En nee, niet weer wijn. Malta brouwt namelijk ook bieren, de bekendste is Cisk. Er is ook een bekende lokale frisdrank, genaamd Kinnie (die je tegenwoordig ook in Nederland kunt kopen). Het is de nationale drank van Malta en wordt gemaakt van zure sinaasappelen en kruiden. Het smaakt een beetje bitter en zoet, een heerlijke zomerse dorstlesser!

 
Ik kan wel zeggen dat Malta me ontzettend verrast heeft. Het zijn (juist) niet alleen aardappels, hondjes en luchtige chocolaatjes die je er vindt: het eiland is onverwacht veelzijdig, rijk aan cultuur en op culinair gebied een pareltje dat ontdekt mag worden. Wat mij betreft dus: Malte, douze points!

Groetjes Anne
Anne is journalist en eigenaar van Takemeto.nl, hét platform vol inspiratie en tips voor reislustige mama’s.


 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis Simply Jamie