Een korte geschiedenis van whisky

23 november

Whisky is over de hele wereld één van de populairste dranken. Een sterke drank vol van smaak. Als er één drank is waarover een geschiedenisboek kan worden geschreven, dan is het welk whiskey. Dat boek hou je tegoed van ons. Voor nu houden we het bij deze korte blog. 

Hoe de Arabieren van weleer mee hielpen whiskey te ontdekken

Het is altijd grappig te zien wanneer whiskyliefhebbers fanatieke discussies voeren over hun lievelingsmerk. Daarbij hoor je vaak de Schots en Ierse whisky’s met elkaar concurreren. En last but not least de Amerikaanse Jack Daniels Whiskey natuurlijk. 

Over smaak valt niet te twisten. Wat wel een feit is, is dat zonder de Arabieren whiskey nooit had bestaan. Dankzij hun scheikundige uitvinding van het destilleren werd het mogelijk om alcoholische dranken te maken. 

Keltische oorsprong

De Arabieren bedachten het destilleren, de Kelten de naam. Het oude volk van wat nu Ierland is, noemde het oorspronkelijk Uisge Beatha. Uisge spreek je in het Engels uit als Oosh Key. Dat lijkt er al meer op. Uisge Beatha betekent in het Keltisch levenswater. De Kelten gebruikten whiskey in hun tijd dan ook voor medicinale doeleinden. Ze geloofden niet alleen dat het hiep om het leven te verlengen. Ze dachten ook dat het hielp tegen ziektes zoals de pokken en aandoeningen zoals kreupelheid. 

Is het nu whiskey of whisky?

Hoe schrijf je het toch, met of zonder e? Om je het antwoord te geven, het kan allebei. Op de manier hoe het geschreven wordt, valt af te leiden waar de whiskey vandaan komt. Alleen in Amerika en Ierland wordt whiskey met e geschreven. In de rest van de wereld, zoals in Nederland en dat grote whiskyland Schotland, wordt Whisky zonder e geschreven. Even voor de goede orde, in dit artikel maken wij gebruik van beide schrijfwijzen. 

Whiskey als wettig betaalmiddel

Groot-Brittannië heeft zo haar eigen vorm van drooglegging gehad. Weliswaar werd niet alle alcohol verboden zoals dat tussen 1920 en 1933 gebeurde tijdens de Amerikaanse drooglegging. De maatregelen in Engeland en Schotland duurden wel veel langer, zo`n 150 jaar. 

Tussen 1630 en 1780 waren er op het eiland maar 8 whiskydestilleerderijen die een licentie hadden weten te bemachtigen bij de Engelse en Schotse autoriteiten. Terwijl er wereldwijd een grote vraag was ontstaan naar de inmiddels zeer populaire drank. De illegale stokerijen schoten in die periode als paddenstoelen uit de grond. In tijden van schaarste werd whiskey dan ook steevast een gewild ruilmiddel waar je leuke spulletjes voor kon kopen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief