Een gezond dieet? Top 4 voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12!

14 juni

Als je een tekort hebt aan vitamine B12, dan is het natuurlijk verstandig om dit weer op peil te brengen. Dit kun je doen door verschillende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B12. Het is wel van belang dat je natuurlijk weet in welke producten je dit allemaal kunt vinden. Op die manier kun je gemakkelijk je dieet aanpassen en kun je gaan genieten van al het lekkers van B12. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet in welke voedingsmiddelen je B12 kunt vinden, waardoor je vitamines weer op peil komen.

1. Zuivelproducten

Vitamine B12 zit in verschillende producten. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine B12 vinden in verschillende zuivelproducten. Onder zuivel valt bijvoorbeeld melk, yoghurt, kwark en kaas. In een glas melk zit dus vitamine B12, maar ook in toetjes zoals kwark en yoghurt. Het is daarom een aanrader om iedere dag een zuivelproduct in jouw dieet op te nemen, zodat je jouw vitamine B12-gehalte weer kunt aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje yoghurt als ontbijt, een bakje kwark na het sporten of een broodje kaas als lunch.

2. Ei

Naast zuivelproducten zit er ook in ei vitamine B12. Een omelet tussen de middag, een gekookt eitje bij het ontbijt of een ei verwerkt in een gerecht: het is niet alleen lekker, het is ook nog eens goed voor je. Naast dat je vitamine B12 in een ei kunt vinden, zitten er ook andere vitamines in een ei zoals vitamine A en B2.

3. Vis

Een ander product dat veel B12 bevat is vis. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vis, waarvan je kunt genieten. Toch is het wel van belang dat je weet dat niet in alle vissoorten evenveel vitamine B12 zit. Zo kan het zijn dat je veel vis eet, maar toch weinig vitamine binnenkrijgt. Vissoorten die je sowieso kunt eten om meer B12 in je lichaam te krijgen zijn onder andere makreel, garnaal, haring en zalm. Er zijn nog wel meer vissoorten met B12, maar dan in kleinere porties. Vis is ook heel gemakkelijk te combineren in verschillende gerechten, je hoeft dus niet elke dag een droog stukje vis te eten. Denk bijvoorbeeld aan een overheerlijke pasta met garnalen, of juist aardappels met zalm. Er zijn veel verschillende opties om vis toe te voegen aan je dieet, waardoor je B12-gehalte weer omhoog kan gaan.

4. Vlees

Niet alleen in vis kun je B12 vinden, ook in vlees zit er meer dan genoeg vitamine voor jou als persoon. Mocht je dus geen B12 hebben, dan is het ook verstandig om een stukje vlees te eten. De reden dat je vlees moet gaan eten om B12 binnen te krijgen is omdat het dier zelf vitamine B12 aanmaakt, waardoor je dat dus in je systeem krijgt. Bij mensen werkt dit net even wat anders, ze maken het wel, maar nemen het niet op. Zo is het dus van belang dat je een stuk vlees eet om je B12-gehalte weer op peil te houden. Op die manier kun je zonder problemen genieten van een gezond lichaam met alles wat het nodig heeft.

Vitamine B12-gehalte aanvullen met tabletten

Vitamine B12 zit dus in producten die afkomstig zijn van een dier. Als je liever geen dierlijke producten wil eten, dan is het wel belangrijk om alsnog voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vitamine B12 in de vorm van een tablet. Door een tablet te slikken waar vitamine B12 in zit verwerkt, kun je jouw vitamine B12-gehalte weer aanvullen. Je hebt verschillende soorten vitamine B12-tabletten, denk bijvoorbeeld aan zuigtabletten. Als je vitamine B12-tabletten wil slikken, is het altijd verstandig om je in het gebruik ervan te verdiepen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief