De voordelen van een gezond en gevarieerd dieet

17 november

Het Voedingscentrum is onlangs een nieuwe campagne gestart om een gezond en gevarieerd eetpatroon te stimuleren. Dat is hard nodig, want ongeveer de helft van alle Nederlanders is te zwaar. Dat komt voor een belangrijk deel doordat we dagelijks bloot staan aan allerlei verleidingen op het gebied van eten en drinken. Op zich weten wel ook best wel wat we eigenlijk zouden moeten eten. Het probleem is vooral dat we ons daar niet aan houden en ons tegoed doen aan ongezond (maar doorgaans wel lekker!) eten.

Minder kans op aandoeningen

Als je gezond eet, loop je minder risico op allerlei aandoeningen. Op de eerste plaats zorg je er door gezond te eten voor dat je niet te veel aankomt. Wanneer er sprake is van overgewicht, vergroot dat de kans op aandoeningen. Een strak lichaam heeft dus zo zijn voordelen. Bovendien zijn de voedingsstoffen die je binnenkrijgt natuurlijk ook van belang. Als je de juiste vitaminen en mineralen inneemt, kan je lichaam daar perfect mee uit de voeten. Ook het afweersysteem vaart er wel bij. Dat afweersysteem speelt een belangrijke rol bij het afrekenen met ongewenste indringers die je ziek zouden kunnen maken.

Obesitas

Zwaarlijvigheid levert, naast jouw eigen lichamelijke ongemakken, ook een algemeen maatschappelijk probleem op. Naarmate het aantal gevallen van obesitas stijgt, nemen ook de zorgkosten navenant toe. Er zal dan namelijk steeds vaker sprake zijn van noodzakelijk ingrijpen. Er moeten steeds meer behandeltrajecten worden opgestart en dat is een kostbare zaak. Vandaar dat steeds meer zorgverzekeraars hun cliënten attenderen op de mogelijkheden om een diëtist te bezoeken en meer aan beweging te doen. Immers, hoe meer mensen gezond leven, hoe minder geld de verzekeraars hoeven uit te geven aan zorgkosten.

Vergoedingen

Als je al veel te zwaar bent en daaraan behandeld wilt worden, is het raadzaam om je eerst goed te oriënteren. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ze worden niet allemaal volledig vergoed, dus vergelijk zorgverzekering vooraf om duidelijk te krijgen hoe dat precies zit. Dergelijke behandeltrajecten kunnen namelijk vrij kostbaar zijn.

Vers eten is duurzaam eten

Als je gezond eet, bewijs je ook de wereld om je heen een dienst. Ongezond eten komt namelijk doorgaans uit een fabriek en is daardoor minder duurzaam. We zullen het voor de zorgverzekering 2022 nog niet direct merken, maar op den duur zijn we met z’n allen goedkoper uit door gezonder te leven.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief