BBQ-Koning Jord Althuizen

11 april

Mensen inspireren om te barbecueën op écht vuur, dat is de missie van barbecuekampioen Jord Althuizen. Zeven jaar nadat hij Nederland liet kennismaken met de smaken van het authentieke barbecueën, is zijn cateringbedrijf Smokey Goodness uitgegroeid tot een geweldig barbecue-imperium. En hoewel dat natuurlijk veel administratie en regelwerk met zich meebrengt, vlamt Jord nog regelmatig op festivals achter de grill. Jord: ‘De kracht van Smokey Goodness is dat we blijven innoveren en verrassen, en dat kan alleen als je weet wat beter kan.’

Zijn eerste twee kookboeken wonnen de prijs Kookboek van het Jaar. Inmiddels vliegt het vervolg, Smokey Goodness 3, als warme burgerbroodjes over de toonbank. ‘Het leukste vind ik dat mensen zelfs met de uitdagendste recepten aan de slag gaan. Als je in een recept schrijft dat lezers een aanhanger moeten huren en negentig betonblokken moeten kopen om een brick pit te bouwen, dan denk je: dat gaat vast niemand doen. Tot mensen je foto’s sturen en taggen in hun creaties. Dat geeft echt een kick!’

In zijn eerste boek stond Amerika centraal, en in het tweede Latijns-Amerika. ‘Nu neem ik je mee naar Zuid-Afrika en met nieuwe flavours op de barbecue: beef, pork, chicken én desserts. Als ik terug denk aan mijn avontuur in Karoo dan krijg ik – ja, zelfs ik, als stoere BBQ-man – nog steeds een brok in mijn keel. De Plessis, een schapenhoudersfamilie, ontving mij en mijn team met open armen. Ze hebben ons meegenomen en kennis laten maken met hun manier van buiten koken. Dat is precies wat ik zo graag wil laten zien in dit boek: er zijn zoveel onontdekte culturen die je kunnen verwonderen en waar we nog veel van kunnen leren – en dat deel ik natuurlijk graag met ‘mijn barbecuevrienden’!’

Er genoeg van krijgen, dat kan hij nog láng niet. ‘Het plan voor boek vier ligt alweer op de plank. Sterker nog, we zijn al op pad geweest naar Lapland. En dan heb ik nog de grote wens om het no worries-barbecueboek te maken in Australië en Nieuw Zeeland. Ik kan niet wachten om daar de kangoeroe, ratelslang en krokodil te grazen nemen en me te laten inspireren door op te trekken met Aboriginals en Maori’s.’ Maar er zijn meer toekomstplannen! Zo is Jord onder meer hard bezig met de opening van een tweede vestiging van zijn restaurant Black Smoke. ‘In Antwerpen is het echt een soort pelgrimsoord geworden. Zelfs vanuit de Achterhoek rijden ze er speciaal voor naartoe. Tijd dus om het concept naar Nederland te halen; in het najaar openen we in Rotterdam!’

Valt er dan nog iets te dromen? ‘Mijn droom heb ik eigenlijk al waargemaakt. Het enige wat ik nog zou willen is dat het team wat minder hard hoeft te werken. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd,’ vertelt hij glimlachend. ‘En dan verzinnen we wel weer een nieuwe missie!’

Food and Friends mag een aantal recepten van Jord cadeau geven. Haal de BBQ tevoorschijn en ga zelf aan de slag!

Het nieuwste boek Smokey Goodness No Worries van Jord Althuizen (€ 29,99, Kosmos uitgevers), bestel je nu hier. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief