​10 redenen voor ’n portie zalm

28 mei

Ga je ook watertanden van een stukje gebakken zalm? Dan hebben we goed nieuws: wildgevangen zalm zit boordevol vitamines, mineralen en gezonde omega 3-vetzuren – hartstikke gezond, dus. Hieronder vind je onze tien redenen waarom wij zo gek zijn op deze allemansvriend uit de zee.

1. Goed voor je weerstand
Slechts één portie wildgevangen zalm bevat meer vitamine D dan je dagelijks minimaal nodig hebt om gezond te blijven. Vitamine D is belangrijk voor je weerstand, net als vitamine A, omega 3 en selenium. Terwijl jij een lekkere quiche met zalm eet, werk je dus aan een sterk immuunsysteem.

2. Herstelfood na je workout 
De omega 3-vetzuren in zalm houden je spieren gezond na een workout en de eiwitten ondersteunen het herstel van je spieren, dat maakt zalm de perfecte maaltijd na een training. Probeer eens dit recept van mangoteriyaki-zalm.

3. Sterke botten
Niet alleen de vitamine D in zalm is goed voor je botten, ook vitamine B12, fosfor, eiwitten en omega 3-vetzuren in deze vis dragen bij aan sterke, gezonde botten en tanden. Geniet dus lekker van zalmsalade of een ander gerecht met zalm, want dat houdt je botten en tanden in goede conditie.

4. Goed voor je bloedsuiker
De combinatie van omega 3, selenium en vitamine D in zalm regelt het insulineniveau in je lijf. Zo houd je je bloedspiegel lekker in balans!

5. Mooie huid 
Vanwege zijn ontzagwekkende hoeveelheid omega 3-vetzuren draagt zalm bij aan een glanzende en soepele huid. De vetzuren leveren de huid bouwstoffen en hebben een zuiverende werking. Ook de stof astaxanthine, die wildgevangen zalm zijn roze kleur geeft, draagt bij aan een stralende en gezonde huid. Deze antioxidant voert namelijk vrije radicalen af, zodat deze je huid niet kunnen beschadigen. Nóg een reden om vaker zalm te eten!

6. Goed voor je brein 
Van omega 3-vetzuren is bekend dat ze je hersenfunctie verbeteren, waaronder je geheugen. Ook de choline in zalm heeft deze werking, net als jodium, selenium en B-vitamines. Daar profiteer je dus van als je zalm met mierikswortel als avondmaaltijd maakt.  Ook een aanrader voor kids, want ze kunnen zich beter concentreren en onthouden zo beter wat ze op school hebben geleerd.

7. Voor een gezond gewicht
Zalm kan je helpen om af te vallen en je streefgewicht te behouden. Dat komt doordat de vis caloriearm is en juist rijk aan eiwitten. Deze voedingsstoffen geven je niet alleen lange tijd een verzadigd gevoel, maar hebben ook gunstige invloed op hormonen die je eetlust regelen. Bovendien stimuleren eiwitten je stofwisseling, wat ook je gewicht ten goede komt.

8. Goed voor je hart
De omega 3-vetzuren in zalm doen meer voor je dan je hersenfunctie verbeteren; ze zijn ook heel gezond voor je hart. Ze houden je bloeddruk en bloedvaten gezond, waardoor je bloed goed kan blijven stromen en je organen en weefsels steeds van zuurstof voorzien. Ook de antioxidant astaxanthine in zalm draagt daar trouwens aan bij, net als verschillende mineralen en B-vitamines.

9. Scherp zien 
Wist je dat zalm ook heel gezond is voor je ogen? De vitamine A in de vis houdt de vochtbalans van je ogen op peil en ondersteunt je gezichtsvermogen. Maar ook de omega 3-vetzuren ondersteunen de gezondheid van deze zintuigen. Nu smaakt dit gerecht van zalm met komkommer vast nog lekkerder!

10. Goed voor kinderen en mama’s
De vitamines en mineralen in zalm zijn extra goed voor zwangere vrouwen en kinderen. Ze bevorderen namelijk de groei van de hersenen en weefsels. Ben je zwanger of heb je kinderen? Zet dan vaker zalm op het menu!

Ken jij nog meer gezondheidsvoordelen van zalm? Deel ze hieronder in de reacties!

Meer tips voor gezonde voeding? Kijk op www.floraa.nl

[Credits: Annemiek, Floraa Health Blogger]
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief