Zo start je een onderneming in de horeca!

18 maart

Droom jij ervan een eigen horeca-onderneming te starten? Van een eigen KvK-nummer tot een mooie rvs horeca keuken. We helpen je in dit artikel op weg naar jouw onderneming.

Een plan

Het starten van een horeca-onderneming begint met een helder plan. Wat wordt het concept van jouw onderneming? Het heeft geen zin om een standaard lunchroom te openen op een pleintje waar er al tien zitten. Jouw onderneming moet iets vernieuwends brengen. Dat kan hem zitten in het concept, zoals shared dining, in de ingrediënten (misschien is alles biologisch) of in de gerechten die je aanbiedt (misschien ben jij het eerste pannenkoekenrestaurant in de buurt).

Een pand

Waarschijnlijk heb je al een pand op het oog waar je jouw onderneming wilt starten. Check goed bij de gemeente of je in dit pand daadwerkelijk een horeca-onderneming mag beginnen. Ieder pand in de gemeente heeft een bestemmingsplan. Wanneer het bestemmingsplan van jouw pand niet horeca is, moet je een wijziging van het bestemmingsplan aanvragen bij de gemeente.

Ondernemer worden

Als je een onderneming wilt starten, moet je natuurlijk ondernemer zijn. Om te voorkomen dat je illegaal bezig bent, is het zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de KvK. Voor een paar tientjes heb je een KvK-nummer en een BTW-ID-nummer en kun jij voortaan volledig legaal je zaken doen. Let er wel op dat je aan het eind van ieder kwartaal je btw-aangifte moet doen.

Verbouwen

Wanneer dit alles in orde is, kun je overgaan op de verbouwing van het pand. Ga een samenwerking aan met een architect of aannemer om een geschikt bouwplan te maken. Een interieurarchitect is een goed idee, omdat je met deze kunt bepalen welk interieur past bij de sfeer van jouw restaurant.

De kaart

Stel een gevarieerde kaart samen met een eigen signatuur en voor ieder wat wils. Zorg ook voor voldoende vegetarische en veganistische opties en geef met jouw eigen bijzondere gerechten de culinaire liefhebbers hun zin en met wat meer standaard gerechten als een burger of salade de wat minder experimentele mensen hun zin.

Marketing

Mensen moeten natuurlijk weten dat jouw zaak bestaat. Een goede Instagram-pagina en website zijn daarom onmisbaar. Dat werkt in de huidige maatschappij een stuk beter dan flyeren. Naast mond-tot-mond-reclame zijn gesponsorde posts op Instagram een uitstekende manier om nieuwe en onbekende mensen naar jouw onderneming te trekken.

De opening

Maak de opening van jouw onderneming een groots evenement. Nodig al je vrienden en familie uit en laat hen ook weer mensen meenemen. Voor de opening is het leuk als je een speciale actie aanbiedt, bijvoorbeeld: elke tweede ronde tapas is gratis of bij elke burger krijg je een gratis biertje.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief