Waarom seizoensgroenten gezonder zijn

28 augustus

We kennen allemaal boerenkool als typische wintergroente en asperges als een groente die we in het voorjaar eten. En zo kunnen we natuurlijk nog heel veel meer veggies opnoemen die in een bepaald seizoen volop bij de groenteboer liggen. Volgens experts zouden deze groenten gezonder zijn. Maar waarom is dat eigenlijk?

Meer voedingsstoffen
De voedingsstoffen in groenten veranderen met het seizoen. Zo vonden onderzoekers dat spinazie in de winter meer vitamine C bevat dan in de zomer (426 mg versus 180 mg, per kilo). Deze frittata met spinazie geeft je dus in de wintermaanden een grotere boost dan in de zomer. Ook bij broccoli en aardappels vonden de onderzoekers behoorlijke verschillen per seizoen, dat geldt zeer waarschijnlijk ook voor andere groenten.

Omdat seizoensgroenten vaak uit eigen land komen, zijn ze minder lang onderweg voordat ze in de winkel liggen. Ook dat maakt verschil als het om voedingsstoffen gaat. Het blijkt namelijk dat spinazie een week na de oogst al veel van zijn voedingsstoffen is verloren.

Minder schadelijke toevoegingen
Om seizoensgroenten te telen en goed te houden, hoeven ze minder vaak te worden behandeld met pesticiden, was en conserveringsmiddelen. Dat maakt ze een stuk gezonder dan groenten die buiten het seizoen zijn geteeld.
 
Onderzoekers kwamen er ook achter dat mensen die biologische groenten eten, minder pesticiden uitscheiden via hun urine. Andere onderzoekers ontdekten dat sap van biologische tomaten veel meer phytonutriënten en andere gezonde stoffen bevat. Nóg een reden om vaker seizoensgroenten te eten dus.
 
Hieronder zetten we enkele typisch seizoensgroenten op een rijtje:

Winter Voorjaar Zomer Najaar
Boerenkool Asperges Wortels Pompoen
Spinazie Radijs Tomaten Mais
Koolraap Raapstelen Peultjes Paksoi
Kool Rabarber Snijbonen Rode biet
Andijvie Postelein Sperziebonen Ui

 
Wat is jouw favoriete seizoensgroente? Deel het hieronder in de reacties! Wil je meer tips voor gezonde voeding? Kijk op puurfiguur.nl.
Credits tekst: Annemiek, Puur Figuur
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief