Traditionele kerst gourmet met vlees

17 november

Heb je zin in gourmetten tijdens aankomende kerst? Je bent niet de enige! Er zijn heel wat families die gourmetten tijdens kerst. Om je gourmetten goed voor te bereiden geven we je een paar tips & tricks om lekker te genieten tijdens de kerstavond(en). Denk aan benodigdheden, voorbereidingen, gourmet recepten en tips om de stank van een gourmetavond tegen te gaan.


Voorbereiding

Om goed voorbereid te zijn op een avond gourmetten moet je informeren hoeveel gasten je denkt te ontvangen, maar vooral of er speciale dieetwensen zijn van je gasten. Deze informatie bepaalt hoeveel gourmetstellen je nodig hebt en of je naast gourmetpakketten met vlees ook iets meer moet investeren in vegetarische of andere opties.

Ga je gourmetten op traditionele wijze, dus met veel vlees? Vergeet dan vooral de sausjes niet, omdat deze het gourmetten af kunnen maken. En dan hebben we het over meer dan alleen mayonaise, ketchup en curry. Serveer ook whisky-cocktailsaus, knoflooksaus, champignonsaus, pindasaus, pepersaus enzovoorts. In ieder geval genoeg gourmet inspiratie voor een goed kerstdiner.

Aankleding

Hoewel gourmetten natuurlijk al voor veel sfeer zorgt, kun je er een schepje bovenop doen met een leuk gedekte tafel. Focus op de kleuren groen en rood, omdat deze typisch zijn voor kerst. Denk aan een leuk tafelkleed, kerstservetten en misschien zelfs kleine kerstkaartjes waarop de namen van je gasten staan.

Gourmetten

Als de tafel goed gedekt is, is het tijd voor de laatste voorbereiding: laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dat maakt het gourmetten met vlees een stuk makkelijker. Dan is het nu tijd om te genieten van het gourmetten.

Dessert

Hoewel bijna iedereen vaak bomvol zit na het gourmetten is het een aanrader om te eindigen met een dessert. Dit hoeft natuurlijk geen berg ijs te zijn. Denk in plaats daarvan juist aan een speciale koffie of thee. Dat gaat er namelijk vast nog wel in.

Nasleep

Eenmaal alles opgeruimd en afgewassen zit je waarschijnlijk nog met de stank van gourmet in je huis. Om dit tegen te gaan zijn er een paar (aparte) dingen die je kunt doen.

  • Zet je afzuiger alvast aan;
  • Prik kruidnagel in een sinaasappel en zet deze op tafel. Leuke aankleding en de sinaasappel neemt geur in zich op;
  • Verwarm een pannetje azijn en laat het overnacht staan;
  • Verwarm wasverzachter op een laag vuur. Bij lange avonden een keer bijvullen;
  • Lucht het huis door (ondanks de kou).

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief