10 weetjes over chocolade

4 november

Is witte chocolade eigenlijk wel chocolade? Hoeveel kilo chocolade snoepen we jaarlijks per persoon? Heb je al gehoord van de eerste eetbare chocoladewinkel van Nederland? Groeien cacaobonen aan een boom of onder de grond? We geven het antwoord op deze en meer heerlijke wist-je-datjes over chocolade!

1.  Pure chocolade
Wanneer mag je iets pure chocolade noemen? Om in Nederland een reep puur te mogen noemen moet er minimaal 43% cacao in zitten. Niets minder, meer mag!
 
2. Feit of fabel: chocolade wordt gemaakt van een vrucht
We geven je even drie seconden om na te denken… Ready voor het antwoord? Het is helemaal waar. De vrucht komt van een cacaoboom, waar gemiddeld zo’n 40 cacaobonen aan groeien in 5 tot 6 maanden tijd. Cacaobonen zijn de zaden uit de vrucht van de cacaoboom. De vruchten zijn eerst groen en als ze rijp zijn worden ze geel of rood, dan is het tijd om ze te oogsten.
 
3. Gemiddeld eten we 5 kilo chocolade per jaar
Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld zo’n 5 kilo chocolade per persoon. Steeds meer hiervan is Fairtrade gecertificeerd. Voor cacaoboeren in landen als Ivoorkust en Ghana is de groeiende verkoop van Fairtrade cacao goed nieuws. De meeste cacaoboeren leven in extreme armoede en moeten rondkomen van minder dan een dollar per dag. Zij krijgen van Fairtrade een minimumprijs die de kosten van duurzame productie dekken en daarnaast krijgen ze een ontwikkelingspremie waarmee ze kunnen investeren in hun toekomst, bijvoorbeeld in verbetering van hun boerenbedrijven, onderwijs en medische zorg.
 
4. Chocolade na het sporten
Doen! Geen repen met allerlei smaakjes natuurlijk, maar pure chocolade. Als je na het sporten een stukje neemt of een chocosmoothie drinkt, kan het je spieren helpen herstellen.
 
5. Chocolade is verslavend
We zouden nu moeten zeggen ‘feit’, maar eigenlijk ook weer niet. Er zit namelijk zo weinig cafeïne in chocolade dat je er minstens tien kilo per dag van moet eten om verslaafd te raken. En zeker als we het hebben over melkchocolade, want hoe donkerder de chocolade hoe meer cafeïne. Maar goed, conclusie: we zijn dol op deze lekkernij, maar in deze mate nou ook weer niet.
 
6. Witte chocolade
Witte chocolade is eigenlijk helemaal geen chocola. Hij bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen, enkel cacaoboter. Die boter is op zichzelf helemaal niet zo lekker, daarom wordt er vaak melkvet, suiker en vanille toegevoegd, waarmee je die herkenbare zoete smaak krijgt. Maar chocolade, nee zo mogen we het eigenlijk niet noemen.
 
7. Eetbare pop-up shop van chocolade
Max Havelaar presenteert van 19 tot en met 22 november een pop-up shop op Utrecht Centraal Station, de eerste eetbare chocoladewinkel van Nederland. Ze vragen je mee te helpen om de choco-shop af te breken. Huh? Ja, dat vraagt misschien om wat uitleg. Er staat een eetbare muur van chocolade die symbool staat voor de huidige situatie. Vandaag de dag zijn er namelijk nog steeds heel veel misstanden – denk aan: kinderarbeid, onderbetaling en armoede – die het gevolg zijn van het oneerlijke handelssysteem waarin cacaoboeren worden uitgebuit. Jij kunt een stukje van de chocolademuur in de pop-up shop afbreken, en zo samen met Max Havelaar het oneerlijke systeem helpen doorbreken.
 
8. Chocolade makes happy
Oplossing voor een dipje? CHOCOLA! Chocolade bevat namelijk het stofje tryptofaan en fenylethylamine, die zorgen voor een chemische reactie in je hersenen waardoor je je al snel weer happy de peppie voelt. Je hart gaat zelfs sneller kloppen van het eten van chocolade dan van zoenen met je lief. Wist je niet, hè?
 
9. Chocoladepizza
In Brazilië en Amerika is het al een hele poos een grote trend: pizzabodems belegd met gesmolten chocolade, versierd met snoepjes, marshmallows en wat al niet meer. Gek? Misschien een tikkeltje over de top, wij kiezen liever voor een zoete pizzolo met chocoladepasta.
 
10. Tip: altijd een reep chocolade in je bureaulade
Zorg dat je altijd een reep chocolade in je bureaulade hebt liggen. En wel om deze twee redenen: stofjes in chocolade zouden namelijk stress helpen verminderen en chocolade zou het perfecte ruilmiddel zijn. Uit onderzoek kwam namelijk naar voren dat meer dan dertig procent van de kantoormedewerkers zijn lunch wel wil ruilen voor een reep chocolade.
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief