Restaurant tip: Carstens Amsterdam

5 maart

Amsterdam heeft er weer een hotspot om van te watertanden bij: Carstens. Genieten op z’n chique Hollands, pal tegenover het Centraal Station. Maik Kuijpers, Oud-chef van De Librije, staat hier aan het roer en neemt je mee op een reis naar een smakenparadijs die je direct ‘liked’.  
 
Maik doet het trouwens niet alleen: hij sloeg de handen in een met het Park Plaza Victoria Hotel. Samen openden ze begin dit jaar de deuren van dit indrukwekkend leuke restaurant. De naam Carstens, eigenlijk met omgekeerde S, is afkomstig van de kleermaker Carstens die in 1865 gevraagd werd door het Victoria Hotel om zijn huisje te verkopen, zodat ze hun grootse plannen voor het hotel konden waar maken. Maar de familie wilde niet weg, dus zat er niets anders op dan het hotel om de kledingmakerij heen te bouwen. En wachten. Wachten tot het huisje vrijkwam.
 
De omgekeerde S is een dikke knipoog naar de familie Carstens, en misschien moeten we die familie maar op onze blote knietjes bedanken. Want als zij niet in hun huis waren blijven wonen, was dit restaurant er misschien wel nooit geweest. Dikke dank dus, want het is hier een potje puur genieten. Al bij binnenkomst werden we direct gegrepen door het hippe interieur met, als je goed kijkt, details van vroeger. En de sfeer is om je direct thuis te voelen, wat nog extra nadruk kreeg door de leuke dame die ons übervriendelijke verwelkomde.
 
Na een borrel aan de bar begon onze culinaire smakenreis met ingrediënten van Hollandse bodem en eigen zee. Of hoe Maik het ook wel zegt: ‘De boerderij is terug in de stad. Stoere kost met heerlijke smaken.’ Nou, dat hebben we geweten. Als voorgerecht was het genieten van de top-combi kalfstong, gebakken langoustine, rode bietjes en zure room. De overgang naar een ‘grofgesneden biefstuk’ met zure bom en pijpjeskruid was in één woord magnifiek. En vleeseters als we (soms) zijn, bestelden we daarna de langzaamgegaarde Kamperlam met boerenyoghurt én Weiderrund ribeye met Zwolse mosterd. On the side frietjes van zoete aardappels en lichtgezouten spruitjes aan de stronk (goddelijk!).
 
Laten we ook de wijn niet vergeten. We dronken een fijne Syrah uit 2016 van Nius. Rudolf Nipius heeft er zeven jaar over gedaan om deze Chileense topper te ontwikkelen. De vallei waar deze druif groeit, ligt op zo’n 13 kilometer van de Stille Oceaan. Hierdoor ontstaan er koele ochtenden en een zachte middag bries, die ervoor zorgen dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen. Al na de eerste slok waren we verkocht en zorgde ook de wijn dat we terugkijken op een heerlijke avond.
 
Carstens in één zin? Genieten in hartje Amsterdam met lekkers van Hollandse bodem, met smaken die uniek en stoer zijn maar niet om gillend gek van te worden. Je begrijpt wel wat we bedoelen…
 
Carstens Amsterdam – www.carstensbrasserie.nl
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief