Je kunt deze zwarte spaghetti kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk om zelf een zwarte kleur te geven aan je pasta. Hoe? Met inktvisinkt. Deze kun je vaak in poedervorm kopen in Italiaanse speciaalzaken. Los 5 gram inktvisinkt op in 2 eetlepels witte wijn voor ongeveer 400 gram pasta. Nog goed om te weten: verse pasta geeft een diepere kleur dan gedroogde pasta uit de fabriek.
1. Zet een pan water met wat zout op het vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook hem volgens de instructies op de verpakking al dente.
2. Doe de witte wijn in een kleine kom, voeg de saffraandraadjes toe en laat ze 20 minuten weken.
3. Verhit ondertussen de scheut zonnebloemolie op hoog vuur, voeg de garnalen toe en bak ze 1 minuut. Neem de garnalen uit de pan (maak de pan nog niet schoon) en houd ze zolang apart.
4. Doe voor de saus een scheut olijfolie in de koekenpan, zet op middelhoog vuur en voeg als de olie goed heet is de gehakte knoflook, sjalotsnippers en ringetjes chilipeper toe. Bak dit alles ongeveer 2 minuten tot de sjalot glazig is.
5. Voeg de saffraandraadjes samen met de witte wijn toe en laat de saus ongeveer voor de helft inkoken. Voeg dan de tomaatjes plus de zeekraal toe en verhit ze 2 minuten mee.
6. Doe de eetlepels visbouillon erbij en verhit een paar minuten mee, tot de saus zachtjes kookt.
7. Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet, voeg hem samen met de garnalen toe aan de saus en schep alles voorzichtig om. Breng op smaak met zout en peper.
8. Schep de pasta en de garnalen in borden en strooi de lente-ui erover. Druppel er nog wat olijfolie over of serveer de olie erbij, zodat iedereen hem zelf naar smaak kan toevoegen
Dit is een recept van Bart van Olphen.
[Credits: fotografie David Loftus]
Voor 3-4 personen: