Wolken tartelettes met kokos en limoen

Wolken tartelettes met kokos en limoen

Citroenmeringue is bekend en deze versie met limoen en kokos is een variant daarop; iets sterker van smaak, waardoor het zuur en het zoet elkaar nog mooier aanvullen. Klein en sierlijk, te eten met een vork of uit de hand.

Bereiding

1. Voorbereiden mousse:

Zet de ongeopende blikken kokosmelk minstens 2 uur omgekeerd in de koelkast, liever nog een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes minstens 20 minuten in ruim koud water.

2. Zanddeeg:

Meng de bloem, de poedersuiker, de kokosrasp en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf tot een grof kruim. Meng de rasp van de limoen erdoor, bewaar het sap voor de mousse. Doe de helft van het losgeklopte ei erbij en kneed het deeg kort door tot een bal. Vorm hier een platte plak van, verpak die in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

3. Schuim:

Teken met behulp van een bakring negen cirkels op een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de kristalsuiker erover en schuif 5-7 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 100 °C. Klop in een vetvrije kom van de staande tafelmixer de eiwitten met de garde op. De eidooiers worden niet gebruikt. Voeg, als het eiwit wit begint te worden, lepel voor lepel de warme suiker toe. Blijf kloppen totdat je glanzende en stijve pieken eiwitschuim hebt. Doe de spuitmond in een spuitzak en schep het eiwitschuim erin.

4. Leg het bakpapier met de getekende cirkels naar beneden op de bakplaat. Spuit toefjes eiwitschuim op het bakpapier, blijf binnen de cirkels en maak negen verschillende vormen wolkjes (eentje als reserve). Bestrooi met de kokosrasp. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en droog het schuim in 75 minuten. Open aan het einde van de baktijd de ovendeur 10 centimeter om vocht te laten ontsnappen, sluit de deur en zet de oven uit. Laat het schuim 30 minuten in de oven staan. Haal de bakplaat uit de oven, laat het schuim afkoelen en steek het voorzichtig los met een knikspatel.

5. Bakken:

Leg bakpapier op een plank die in de vriezer past. Zet de bakringen op het bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif je werkblad licht met bloem. Rol het deeg rustig uit tot een plak van 3-4 mm dikte. Steek er met de uitsteker acht cirkels uit. Leg steeds een cirkel deeg op een bakring en laat het deeg met een draaibeweging in de ring zakken, dit noem je fonceren. Snijd het deeg bij de rand van de bakring af met een scherp mes. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de plank met bakringen 15 minuten in de vriezer. Schuif het bakpapier met de bakringen op de bakplaat en bak de tartelettes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. Haal uit de oven, verwijder de ringen en laat afkoelen.

6. Vullen:

Weeg 100 gram sap van de limoen af. Verwarm 25 gram sap met de basterdsuiker in een kleine steelpan maar laat het sap niet koken. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de geweekte gelatine toe. Gelatine verliest bindkracht als je het laat koken, vandaar dat je het niet toe moet voegen aan producten die rond het kookpunt zitten. Voeg het overige sap toe, roer door, schenk over in een kom en laat op kamertemperatuur komen. Open de blikken kokosmelk en laat het water weglopen. Schep de vette room die achterblijft in een kom en klop met de garde los en lobbig. Voeg een derde deel ervan toe aan het limoenmengsel en roer goed tot de kokosroom geheel opgenomen is. Spatel de overige kokosroom en de kokosrasp er rustig door. Vul de tartelettes met de mousse en strijk de bovenkanten glad. Leg het gebakken schuim er ondersteboven op.

Tip

Het is nog beter om het zanddeeg een dag van tevoren te maken en een nacht te laten rusten in de koelkast. Wil je de tartelettes geheel plantaardig maken, gebruik dan plantaardige boter van Flora, aquafaba en agar-agar.

Voor 8 stuks

MOUSSE

  • 2 blikken kokosmelk van 400 ml
  • 3 gelatineblaadjes
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 30 g kokosrasp

ZANDDEEG

  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 80 g poedersuiker
  • 30 g kokosrasp
  • 1 mespunt zout
  • 120 g boter, koud en in blokjes
  • 2 limoenen, rasp en sap
  • 1 ei, losgeklopt

SCHUIM

  • 120 g kristalsuiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1 el kokosrasp

Dit is je bakgerei

  • 8 bakringen met diameter van 7 cm en 2 cm hoog
  • bakpapier
  • staande tafelmixer
  • spuitmond rond met diameter van 1 cm
  • spuitzak
  • knikspatel
  • plank die in de vriezer past
  • uitsteker met diameter van 10cm

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine