Witlof met stroop & veldsla

Witlof met stroop & veldsla

Op zoek naar een recept met stroop? Misschien wel omdat je een voorraadje hebt staan óf omdat je er zo dol op bent. Wat de reden ook is, hier hebben een heerlijk oer-Hollands recept: witlof met stroop. Het zoete van de stroop en het pittige van de specerijen leveren een spannend voorgerechtje op. Lekker met een kopje ijskoude (niet zo Nederlandse) sake.

Bereiding



1. Was en droog de sla (eventueel in een slacentrifuge). Meng de olijfolie en de wittewijnazijn tot een simpele
dressing, breng op smaak met zout en peper en zet apart. Als je de dressing gelijk bij de sla doet, wordt deze slap.

2. Stamp de specerijen grof in een vijzel of leg ze op een snijplank, bedek ze met een theedoek en plet ze met een deegroller.

3. Snijd elk witlofstronkje in 4 parten. Smelt dan de boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de witlofparten met de specerijen 4-5 minuten; schep tijdens het bakken regelmatig om. Schep als de witlofparten bijna gaar zijn de appel-perenstroop en 2 el  water in de pan. Zet het vuur hoger en bak de parten nog 2-3 minuten tot de witlof een donkere glanslaag krijgt.

4. Schep de veldsla om met de dressing en verdeel de salade over 4 kleine borden. Verdeel de witlofpartjes over de bordjes en druppel er nog wat extra stroopsaus over. Serveer met de gehakte pistachenoten. 

Credits  Fotografie Maarten van der Wal – Styling en productie Marian Flint – Recepten en foodstyling Ingmar Niezen
 

Voor 4 personen

  • 50 g veldsla (Amsterdams vet)


  • 3 el olijfolie


  • 1 el wittewijnazijn


  • 1 tl van elk: mosterdzaad, karwijzaad, korianderzaad, venkelzaad, zwarte peper


  • 4 stronkjes witlof


  • 30 g roomboter


  • 3 el appel-perenstroop 


  • 25 g geroosterde pistachenoten, gehakt





  •  




Tip Chinees vijfkruidenpoeder bestaat uit steranijs, kaneel, venkelzaad, szechuanpeper en kruidnagel.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief